Eltel sköter driften av Norrbottens nya regionnät

IT-Norrbotten bygger ett regionnät för att binda ihop de 14 kommunhuvudorterna. Tanken är att bana väg för ett större utbud av tele- och internettjänster till invånarna.
Eltel Networks har fått uppdraget att sköta drift, underhåll och övervakning av nätet.

Det mesta av fibern i det nya nätet i Norrbotten finns redan i backen. Nu är det dags att skapa ett aktivt nät, tycker IT-Norrbotten. Med redundans handlar det om en sträckning på runt 150 mil mellan de 14 kommunerna.

– Det är ett gigabitnät på de flesta sträckorna, som vi bygger med utrustning från Cisco, säger Anders Sjödin På IT-Norrbotten.

Han förklarar att det handlar om ett rent transportnät, som ska kunna nyttjas av de tjänsteleverantörer som vill nå ut till befolkningen i regionen. Alternativet ska vara kostnadseffektivt.

Eltel sköter drift

Eltel Networks vann IT-Norrbottens upphandling för drift, underhåll och övervakning av regionnätet. Avtalet sträcker sig över tre år och är enligt Anders Sjödin grovt räknat värt drygt en halv miljon per år.

IT-Norrbottens val innebär att det nya bolaget Eltel Networks, som skapades vid årsskiftet genom fusion av Eltel och Swedia Networks, får tillfälle att visa sin kompetens i ett nätverk som är livsviktigt för Norrbottens-regionen,

– Genom att lägga ut drift, underhåll och övervakning på Eltel garanterar vi den senaste teknologin och en funktionsoptimering som gör regionnätet mer attraktivt för våra kunder, säger Anders Sjödin.

Eltel Networks har gjort många strategiska affärer den senaste tiden som leverantör av stadsnätlösningar. Förutom IT-Norrbotten så har större avtal tecknats med Västerbotten, Småland, Uppsala och Värmland.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.