En diskret makeover

Iphone Minimala yttre förändringar till trots är Iphone 5S långt mer än bara det som i bilsammanhang brukar kallas för en facelift.

En diskret makeover

Som vanligt när Apple presenterar en mellanårsmodell med tillägget S har inga dramatiska yttre förändringar skett. Tillkommit har kulörvalet guld som visar sig vara oväntat diskret och smakfullt. Förhoppningsvis förklarar det varför färgen verkar populärast hos köparna. Alternativt är folk riktiga skator.

En liten visuell nyhet är att den välbekanta fyrkanten på navigeringsknappen är borta. Detta på grund av den mest omskrivna hårdvarunyheten i Iphone 5C, fingeravtrycksläsaren. Det har skrivits massor om hur den eventuellt kan luras men vi nöjer oss med att konstatera att den gör sitt jobb. Undertecknad har erkänt svårtolkade avtryck och blir i och för sig tvungen att lägga in högertummen två gånger innan telefonen verkligen vill kännas vid mig. Nyttan är diskuterbar men det är smidigt att slippa knappa pin-koden i tid och otid. Ännu är läsaren låst till just skärmlåset och möjlighet att handla i Appstore utan att skriva in sitt lösenord. Om det blir fler användningsområden framöver är oklart.

Format för alla

Att skärmen fortfarande bara är fyra tum stor gör att Iphone 5S tydligt distanserat sig från premiumbjässarna i Android-lägret och på många sätt är det ganska befriande. Här krävs inga jättehänder eller extrastora fickor och formatet i kombination med hög skärpa gör att skärmen trots allt räcker väl till för det mesta.

Om de yttre förändringarna är minimala har det hänt desto mer under ytan. Förutom tidigare nämna fingeravtrycksläsar har det gjorts rum för den nya A7-processorn med 64-bitarsteknik som ackompanjeras av en strömsnål hjälpprocessor som tar hand om datan från rörelsesensorerna. Det är ingen tvekan om att A7 sätter full snurr på anrättningen, den Iphone 4S jag har som jobbtelefon känns som jämförelse helt plötsligt väldigt slö. Ändå är det först tillsammans med tunga spel och grafikappar som optimerats för processorn som den verkligen kommer till sin rätt. Samtidigt ska telefonen blivit strömsnålare vilket ger en bra men inte fantastisk batteritid.

Fina blixtbilder

En minst sagt efterlängtad nyhet är att Iphone äntligen fått stöd för svenskt 4g. Det behöver inte sägas något annat än att det var på tiden och att allt annat år 2014 hade varit pinsamt.

Kameran är ett område där det alltid tycks finnas utrymme för förbättringar, så också denna gång. Antalet pixlar är lika många som tidigare men optiken har blivit mer ljuskänslig. Resultatet blir fullt godkända bilder även om det är en bit kvar upp till exempelvis Sonys Xperia Z1. Vad som däremot är tydligt är att Iphone 5S lyckas mycket bra med blixtbilder inomhus. Såväl belysning som färger blir jämna och naturliga.

De manuella inställningsmöjligheterna i kameraappen är precis som tidigare få men ett antal effektfilter bjuds vi i alla fall på. En kul nyhet är möjligheten att filma med 120 bilder per sekund för att sedan spel upp sekvensen i slow motion. Det är något som den billigare och färggladare modellen 5C inte klarar av.

Ios 7 viktigast

Hade det bara varit för hårdvaruförbättringarna hade Apple ändå fått underbetyg på innovationsskalan, snabbare och skarpare räcker inte längre för ett toppbetyg. Men som tur är har ju även Ios fått sig en massiv omgörning vilket nu inte gynnar bara Iphone 5S utan också övriga modeller.

Många av nyheterna har det redan skrivits spaltmeter om så vi nöjer oss med att konstatera att det nya gränssnittet både känns modernt och fungerar smidigt. Inte minst gäller det den nya kontrollpanelen och aktivitetsfältet. Med tanke på de nya reglerna för mobilfipplande i trafiken passar vi också på att slå ett slag för Appels utmärkta röststyrning som faktiskt förstår svenska om du väljer att slå av Siri. Med den både ringer och styr du musiken utan att ta ögonen från vägen.

Potent för företag

Företagskunder kan dra nytta av mer undanskymda förändringar i operativsystemet. Redan tidigare var Ios det operativsystem för mobiltelefoner som gav flest möjligheter till central administration och det har i Ios 7 förbättrats ytterligare med fler möjlighet till förinställningar och begränsningar av användarfunktioner. Appar kan nu både köpas och distribueras centralt och istället för att hela telefonen ska koppla upp sig mot företagets nät kan åtkomsten med vpn styras till enskilda tillämpningar. Apple har också gjort det möjligt att använda single sign-on för företagsappar. Att kunna synkronisera anteckningar från Outlook till mobilen är en annan liten men välkommen nyhet.

Frågan som kvarstår är då om Iphone 5S verkligen ger ytterligare 800 kronor plus moms mer i nytta jämfört med den något mindre dyra C-modellen? Du kommer utan tvekan att vara lika produktiv med en 5C så i ett kort perspektiv blir svaret tveklöst nej. Möjligen kan livslängden bli bättre med tanke på att många appar efter hand kommer att optimeras för den nya 64-bitarsprocessorn.

iPhone5s_3Color_iOS7_PRINT
Genomtänk och företagsvänlig, anser Telekom idags recensent Marcus Gustafsson.

Fakta

Apple Iphone 5S

Plus Genomtänkt Företagsvänlig 4g-data Officepaket ingår Minus Dyr Liten skärm Kort batteritid

Fakta

Betyg

Nytta: 9 av 10 Nöje: 9 av 10 Design: 10 av 10 Teknik: 8 av 10 Känsla: 9 av 10 Prisvärde: 6 av 10 Helhetsintryck: 9 av 10

Fakta

Fakta

Modellbeteckning: Iphone 5S Operativsystem: Ios 7 Bildskärm: 4 tum, 640×1136 pixlar, ips-panel Processor: Apple A7, dual core 1,3 GHz Minne: 1 GB Lagring: 16 GB Kamera: 8 MP, + hd-kamera för videosamtal Typ: fyrbands-gsm, fyrbands-3g, sjubands-4g Data: gprs/edge, umts, hspa+ 42 Mbit/s, lte 100 Mbit/s, wifi a/b/g/n dual band Anslutningar: 3,5 mm ljud, lightning, bluetooth 4.0, gps, airplay Max taltid: 10 tim (3g) Max standbytid: 250 tim (3g) Mått: 59 × 124 × 7,6 mm Vikt: 112 g Pris: från ca 5 030 kronor exklusive moms

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.