nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

En helt ny värld

Unika mobiltelefoner är det ont om men Cat S60 hör med sin värmekamera definitivt till den kategorin. Dessutom verkar tillverkaren gjort hemläxan om hur man bygger en bra ruggad smartphone.

  • Artikel annons 1

En värmekamera är knappast något som alla har användning för. Ändå är det just en sådan som är huvudnumret i Cats senaste telefon S60 och förvånansvärt många yrkesgrupper kan faktiskt ha nytta av att snabbt och enkelt få noggranna temperaturmätningar av omgivningen, till exempel snickare som letar köldbryggor i en byggnad, rörmokare på jakt efter ett läckage eller varför inte it-tekniker som vill ha en bättre bild av värmeutstrålningen från dataracket. Dessutom ger en värmekamera spännande möjligheter att se i mörker om man är intresserad av djur och natur.

Ny syn på världen

Tekniken kommer från det svenskamerikanska bolaget Flir som gör värmekameror för professionellt bruk och det är lätt att bli fascinerad av den nya syn på omvärlden som kameran ger. Temperaturen mäts med en noggrannhet på 0,1 grader och det går att få en massa individuella mätpunkter i bilden samtidigt. Förutom att se mätningen direkt på skärmen går det att spara bilderna både som stillbilder och video och för att mäta temperaturförändringar under en längre tid finns också ett timelapsläge.

Hur väl Cat S60 står sig mot en dedicerad värmekamera för proffs vågar vi inte uttala oss om men för väldigt många arbetsuppgifter bör det räcka långt.

Väl ihopskruvad

Även bortsett från värmekameran är S60 den klart bästa telefonen från Cat hittills. Tidigare modeller från tillverkaren har trots sitt robusta utseende oftast varit betydligt mindre tåliga än man kunnat förvänta sig men S60 är både stadigare och bättre ihopskruvad. Telefonen är också ovanligt vattentät, ner till fem meters djup i en hel timma ska den klara. Men några spontanbesök så långt ner får det inte bli för först måste man ställa om två små lås som täpper till högtalare och mikrofon, annars är två meters djup den nedre gränsen.

Undervattensfilmning går bara fint men tryck på rec innan du sänker ner telefonen under ytan, pekskärmen hanterar blöta fingrar utmärkt men blir den helt dränkt i vatten slutar den att reagera.

Värd sitt pris

Innanför skalet handlar det annars om en ganska ordinär mellanklasstelefon med småtråkig hd-skärm men fullt godkända prestanda. Till det senare bidrar 3 GB arbetsminne och det finns också gott om ledigt lagringsutrymme även utan minneskort. Mjukvarumässigt bjuds det inte på några överraskningar, men med Android 6.0 i grundutförande finns det inte heller något att skämmas för.

Det finns alla förutsättningar för S60 att bli ett riktigt bra arbetsredskap och de unika förmågorna i kombination med det stryktåliga utförandet gör att introduktionspriset på 5 200 kronor plus moms så blodigt när allt kommer omkring.

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.