nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Skärmen är täckt med dubbla lager Gorillaglas av den fjärde generationen. Däremellan sitter dessutom en platsfilm som ska göra skärmen ännu tåligare. V10 är ingen ruggad telefon men att skärmen står pall för även hårda slag kan vi intyga efter idogt hamrande mot ett bordshörn.

En lekfull bjässe

V10 känns lite som en lekstuga där LG:s utvecklingsavdelning fått ta ut svängarna – det kan de få fortsätta att göra.

  • Artikel annons 1

För ett år sedan deklarerade LG att alla deras telefoner, utom de allra billigaste, skulle ha böjda skärmar. Det verkar var glömt för på V10 är den helt platt och onödigt stor. Dessutom får vi en liten extraskärm i överkant på telefonen som kan användas för att visa datum och tid, ägarens namn, snabbstartsikoner för viktiga program eller indikering om nya meddelanden. De första och sista tillämpningarna i uppräkningen är de mest självklara för den lilla miniskärmen är alltid på men ändrar utseende och beteende beroende på om huvudskärmen är igång eller inte. Jämfört med Samsungs krystade kantfunktioner på Edge-modellerna känns det här betydligt mer användbart.

Full kontroll

Miniskärmen är inte det enda nya hos V10, det är också LG:s första telefon med fingeravtrycksläsare. Den fungerar utmärkt och är integrerad i hemknappen som precis som precis som vanligt hos LG sitter på baksidan av telefonen.

Det mest imponerande med LG V10 är annars kameran, eller rättare sagt de mycket generösa möjligheterna till manuell kontroll av kameran. Visserligen finns det många telefoner som har det men här inskränker det sig inte till stillbilder utan gäller faktiskt också för video. Man kan själv ställa allt från vitbalans och slutartid till skärpa och mikrofonernas karakteristik. I skärmens överkant får man rent av en mätare för ljudnivån och det går att växla mellan att använda de inbyggda mikrofonerna eller en mikrofon som ansluts via 3,5 mm-uttaget. Känns det skrämmande? Lugn, det finns enkla lägen utan inställningar också.

Tack och lov levererar kameran dessutom riktigt fina bilder – V10 är inte bäst men hör absolut till toppskiktet.

Utmärkt ljud för prat

Hur fungerar då V10 som jobbtelefon? Har man bara tillräckligt stora händer och fickor har vi inte mycket att invända. Ett stort plus för den som har mobilen som enda telefon är att talljudet är mycket bra, rent av ett av de bästa vi stött på. Att V10 har stöd för Googles företagslösning Android for Work gör inte modellen sämre lämpad som jobbtelefon.

Möjligen kan bli svårt att motivera det höga inköpspriset. 5 200 kronor plus moms hos de stora webbutikerna är saftigt och ett extra minneskort kommer sannolikt att behöva inhandlas då V10:s interna lagring bara är på 32 GB.

Bortsett från formatet och priset är det egentligen bara en sak som skaver hos LG V10 – telefonen levereras med Android 5.1. En uppdatering till nya Marshmallow ska vara på väg i USA där modellen sålts längre men något datum för när den släpps här finns inte. Förhoppningsvis redan när du läser det här annars är det kanske läge att titta på ny G5 istället.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.