En mixad moblet

Med Lumia 1520 gör Nokia phablet-premiär. Eller ska vi kalla den för en moblet bara för att krångla till det? Hur som helst bjuder denna hybridlur på en stark om än blandad upplevelse.

En mixad moblet

Är man det minsta intresserad av mobila prylar kommer Nokia Lumia 1520 att göra intryck, troligen även av det mindre positiva slaget. Den här maffiga Windows-mobilen lämnar ingen oberörd.

Det är ett rejält bygge där materialvalen ger en direkt förtroendeingivande och stabil känsla. Samtidigt är det inget som sticker ut och överraskar. Nokia löper vidare efter den inslagna designlinjen, utvecklingen handlar hos Lumia 1520 om storleken.

Däremot hittar vi viktiga nyheter under huven. Nokias första phablet är också den första WP-mobil som utrustats med en fyrkärnig processor som tickar på i 2,2 GHz.

Utnyttja potentialen

Med den rejäla motorn rör det på sig i trygg och bra fart, både i systemet som sådant och i krävande applikationer. Prestandan matchas fullt ut av den fantastiska 6-tumsskärmen. Det är en ren njutning att se på hd-video, jobba med bilder och surfa. Ja, det mesta man gör i mobilen upplevs ju lite bättre med en stor och exakt skärm.

Men det är samtidigt här som känslan av outnyttjad potential och brist på anpassning tränger sig på. Nokia har visserligen sett till att det i Lumia 1520 ryms fler livetiles på startskärmen jämfört med i de mindre modellerna: tre stora eller sex små, alternativt två stora plus två små. Problemet är bara att med en smartmobil som närmare sig en liten surfplatta i formatet vill man ganska ofta ha den i horisontellt läge. Det funkar inte när informationen på skärmen står kvar i lodrät position.

Visst, de flesta nyttoapparna – som Office, mejlen och standardwebbläsaren – rättar sig efter mobilens orientering och den stora skärmen. Men i jämförelse med den innovation och det mervärde som Samsung skapat åt sina Note-modeller, står sig Nokia slätt med Lumia 1520.

Rum åt ljudet

Som lite av ett ljudfreak är det underbart att få upptäcka Nokias skapelse ”rich recording”. Den använder fyra inbyggda mikrofoner för att ge en naturlig rumskänsla åt inspelat ljud och det fungerar riktigt bra. En videosekvens där kameran eller filmade ljudobjekt flyttar sig får ytterligare en dimension. Överlag är ljudet i Lumia 1520 av hög kvalitet, både i telefondelen och mediadelen.

Den primära kameraappen är hämtad från Lumia 1020, men som kameramobil kan 1520 inte fullt ut mäta sig med fotovärstingen. Bilderna i vårt test blir ändå otroligt befriade från brus och slår andra konkurrenter på fingrarna.

Den stora smartmobilen presenteras som optimerad för Skype-samtal. Exakt vad det handlar om har vi inte lyckats få reda på. Klart är i alla fall att videosamtal med Skype är en ren fröjd.

Sedan återstår en analys av om Windows Phone passar in i företagets mobila it-miljö och om användarna går att övertyga. På den senare punkten kanske nyheterna i den fria uppgraderingen till WP 8.1 kan ge lite draghjälp.

Fakta

Nokia 1520

Plus

Fin skärm

Ljudinspelningen

Toppkamera

Skarp på Skype-samtal

Minus

Fler funktioner borde anpassas

Apputbudet

Halvdan knacköppning


Fakta

Betyg

Nytta: 8 av 10

Nöje: 8 av 10

Design: 8 av 10

Teknik: 9 av 10

Känsla: 8 av 10

Prisvärde: 7 av 10

Helhetsintryck: 8 av 10


Fakta

Fakta

Modellbeteckning: Nokia Lumia 1520

Operativsystem: Windows Phone 8.0

Bildskärm: 6 tum lcd med upplösningen 1980 x 1020. Clearblack-teknologi för bättre synlighet utomhus. Gorilla Glass version 2.

Processor: Snapdragon 800, quad core 2,2 GHz

Minne: 2 GB

Lagring: 32 GB inbyggt, 7 GB via Skydrive och plats för microsd-kort på upp till 64 GB

Kamera: Pureview 20 MP, dubbla ledblixtar, video 1080p @ 30fps, optisk bildstabilisering, frontkamera på 1,2 MP och 720p video optimerad för Skype.

Typ: fyrbands-gsm, fyrbands-3g, sexbands-4g

Data: gprs/edge, umts, hspa 42/5,7 Mbit/s, lte 150/50 Mbit/s, wifi a/b/g/n/ac

Anslutningar: 3,5 mm ljud, usb 2.0, bluetooth 4.0, nfc, dlna

Max taltid: 25 tim 6 min (3g)

Max standbytid: 768 tim (3g)

Mått: 85 × 163 × 9 mm

Vikt: 209 g

Pris: från cirka 4 500 kronor exklusive moms

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.