Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

En öppning av bredbands-tv

För att bredbands-tv ska utvecklas i önskvärd riktning krävs en ny affärsmodell, enligt Svenska Stadsnätsföreningen, SABO, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Ett 20-tal stadsnät har redan hängt på.

SABO, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Svenska Stadsnätsföreningen implementerar öppna tv-nät på olika orter runt om i Sverige. De deltagande parterna, stadsnät och bostadsbolag, kommer att införa öppna tv-nät istället för att knyta sig till en enskild operatör eller tv-utbudsleverantör. Affärsmodellen kallas för Basbox-miljön (se faktaruta).

Exempel på tjänster är tv-tjänster så som video-on-demand, speltjänster, kommunala tjänster som rör exempelvis Försäkringskassan eller lokala tjänster i det område användarna bor.

Tilgin hänger med

Tilgin, ett företag inom kundplacerad utrustning (CPE) för triple play- och ims-tjänster, har meddelat att man ska samarbeta med ovan nämnda aktörer om en öppen basboxmiljö, det vill säga öppna nätverk för ip-tv-tjänster, oberoende av operatör eller annan leverantör.

Tilgin har blivit godkänt av SABO, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Svenska Stadsnätsföreningen att ansluta sig till deras öppna nätverk.

– Samarbetet och vår anslutning visar på den flexibilitet som Tilgins produkter erbjuder då vi nu både stödjer den svenska öppna basboxmiljön samt operatörers egna miljöer, säger Tilgins vd Jan Werne.

Ett 20-tal stadsnät

SABO har idag cirka 1 miljon hushåll i sitt medlemsregister och Svenska Stadsnätsföreningen har cirka 600 000 hushåll, där en del också är medlemmar i SABO. Hittills är ett 20 tal olika stadsnät indelade i fyra områden (Norrsken, 3S, Göteborg och Landskrona) runt om i Sverige klara för att införa denna miljö.

Fakta

Krav för basboxmiljön

1. Kanal- och Vod-tjänster från olika leverantörer ska kunna används simultant via en och samma tv-box, portal och ”basabonnemang”.

2. Samhällstjänster, fastighetsägartjänster, lokala tjänster samt övriga typer av tv-baserade tjänster (under samlingsnamnet ”e-tv-tjänster”) måste fungera oavsett vald leverantör av kanal- och Vod-tjänster.

3. Stadsnätet/kommunikationsoperatören ska erbjuda samma operativa och kommersiella villkor för alla tjänsteleverantörer.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter