nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Charlotta Rehman: En sweet spot för en ny generations telekomoperatör

Vad var de viktigaste trenderna 2017 och vad kommer att ske de kommande åren. Idag svarar Charlotta Rehman, chef för Telias företagsaffär i Sverige, på Telekom idags frågor.

  • Artikel annons 1

Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?

– Det är självfallet en tuff marknad med hård konkurrens. Men som operatör befinner vi oss i en enormt spännande tid då nya möjligheter växer fram på företagsmarknaden, säger Charlotta Rehman, chef för Telias företagsaffär i Sverige.

Vilka händelser har varit viktigast i år för utvecklingen? Och vad kommer att hända de kommande åren?

– Det sker en exponentiell teknikutveckling och digitalisering som påverkar allt större delar av vårt samhälle. På företagsmarknaden ser vi hur it-funktionen i företag och organisationer blir allt viktigare för att hjälpa verksamheterna på deras digitala resor, säger hon och fortsätter:

– För att kunna frigöra tid och resurser för detta förändrade uppdrag så väljer alltfler en hybrid it-strategi, där man väljer partners som levererar it som tjänst för applikationer med större krav på skalbarhet och flexibilitet. Det innebär att it-systemen i allt högre grad flyttar ut i molnet och in i näten. Verksamheternas digitala infrastruktur med näten som ryggrad blir därmed affärskritisk, särskilt med tanke på utvecklingen av IoT, Internet of things, och att nu även företagens värdeerbjudande, det vill säga produkter och tjänster, kopplas upp. Här ser vi en efterfrågan på aktörer som kan erbjuda helhetslösningar för ICT, kommunikation med närliggande it-tjänster som till exempel support, installation, integration och säkerhet.

– Det här är en sweet spot för en ny generations telekomoperatör som Telia där vi kan erbjuda den typen av lösningar med vårt helägda dotterbolag Cygate och partners. Vår affär med Jernhusen som ni skrev om är ett exempel på det. Detta är ett exempel på ”IT-som-tjänst” och det är en trend jag räknar med kommer växa under kommande år i takt med att digitaliseringen accelererar. 

Vilka fler händelser ingår i din trendspaning?

– Med tanke på ny lagstiftning som GDPR och att cyberbrottslighet blir ett allt större problem för många verksamheter så är säkerhet också glödhett. Det tror jag inte kommer avta med tanke på att alltmer samhällskritiska funktioner nu digitaliseras inom både näringsliv och offentlig sektor, allt från industrin till vården och kollektivtrafiken. En annan fråga vi tror kommer bli superviktig och som delvis är relaterad till säkerhet är frågan om att bygga ett separat mobilnät för blåljusmyndigheter. Vi tror att det finns en bättre väg att gå. Genom smart samverkan, effektiv användning av befintliga resurser och öppenhet för nya samarbetsformer kan blåsmyndigheterna snabbt, säkert och kostnadseffektivt ges möjlighet att dra nytta av teknik i digitaliseringens framkant samtidigt som man kommunicerar säkert.

Vilka trender följer du lite extra de kommande åren?

– På några års sikt tror jag att många av de tekniker som det nu talas mycket om kommer att ha mognat och implementerats på bred front. Två sådana teknikområde är AI och robotics där vi ser ett stort intresse bland våra kunder, särskilt kring det digitala kundmötet och möjligheten att förbättra service och kundupplevelse och samtidigt automatisera och effektivisera verksamheten genom chattbotar och andra liknande funktioner. Eftersom näten blir allt viktigare som bärare för modern it så kommer givetvis 5g, nästa generations mobilnät, bli helt avgörande för framtiden. Det är något vi arbetar hårt på just nu för att kunna rulla inom ett par år.

  • Annons 3

Fler nyheter

Här är Plantronics nya namn

AMSTERDAM. Plantronics köpte Polycom under förra året. Nu har man bestämt sig för att byta namn.
– Namnet kommer från grekiska ordet för många, säger Paul Clark.

Conscia Netsafe vinner Cisco-pris

”Customer Experience Partner of the Year 2018. På Ciscos stora partnergala ärades Conscia Netsafe med titeln.
– De har varit först och kommit längst, säger Johan Stenstrand, partnerchef på Cisco.

”Vi har fått in en bra täckning av vår planet”

För två månader sedan släppte Tre sitt företagsabonnemang 3Världen Företag.
Och enligt Sofia Krook, ansvarig för B2B, har lanseringen varit enormt lyckad.
– Vi är jättenöjda och vi ser att det är otroligt attraktivt på marknaden, säger hon.

  • Annons 4

Iioote expanderar till Stockholm

”Marknadsmoment” och stort säljpotential inom IoT. Det är vad som fått systemintegratören Iioote att inta huvudstaden.
Ni ska man bygga upp ett ICT-kluster tillsammans med Qualit Solutions i Kista.

Nu är Sveriges första industriella 5g-nät igång

Tre nationalklenoder, en digitaliseringsminister och en förarlös hjullastare.
På Volvo CE:s hemliga testanläggning i Eskilstuna var det storpremiär för Sveriges första industriella 5g-nätverk.
– Det är första gången vi har journalister på det här området – och det är passande, för vi är först i världen med att visa en industriell 5g-applikation, sa Volvochefen Melker Jernberg.

Verizon först med 5g 3GPP-nät

Den 11 april trycker Verizon på knappen och startar sitt ”riktiga” 5g-nät.
Och för de som vill vara med då går det från och med nu att förbeställa en 5g-mod till sin mobil.