En uppkopplad drömbåt

Många drömmer säkert att köpa sig en riktigt stor motorbåt att åka ut i skärgården med. För företagaren Lars Evert Lindberg har drömmen blivit något mer än så. Genom att utrusta sin 40 fots Princess-båt med den allra senaste kommunikationstekniken från Ericsson har han skapat en perfekt flytande arbetsplats.

En uppkopplad drömbåt

Många reportage i Telekom idag handlar om den allra senaste tekniken. Men när vi träffar Lars Evert Lindberg på hans läckra båt vid bryggan i Biskobsuddens Marina i Stockholm är det för att se hur den teknik som utvecklats de senaste året kan skapa en komplett kommunikationslösning. Som företagare använder nämligen Lars Evert Lindberg båten som arbetsplats, främst när han tar ut sina internationella kunder för olika former av möten.

– Det blir ofta bra diskussioner när miljön är annorlunda, konstaterar han. Människor är mindre formella i nya miljöer och Stockholms skärgård är bland det finaste som finns att visa upp.

Genom ett samarbete med Ericsson Enterprise, som också ibland använder båten som demonstrationsexempel för ny teknik, har han kunnat utrusta den med ett antal olika tekniker kopplade till MD110-plattformen.

– De flesta som har stora båtar är företagare och något mer konkret exempel än den här båten finns inte, konstaterar Lars Evert Lindberg, som är mycket nöjd med lösningarna som fungerar perfekt för honom.

3g tillgängligt

Om man kort ska beskriva den tekniklösning som är installerad kan man tala om ”Office in the pocket”. Telefonin är här självklart en viktig del och i huvudsak använder Lars Evert Lindberg en 3g-telefon ute i skärgården där täckningen idag är mycket bra. Systemet som används kallas Mobile extention och gör att bara ett nummer används, oavsett om Lars Evert Lindberg svarar i sin mobil eller i någon av sina fasta telefoner på sitt kontor på land. I båten finns även en ip-telefon installerad som främst använd när båten ligger för ankar på Bullandö, där Lars Evert Lindberg bor och där man har upprättat en ”privat” hot spot.

– När jag ringer visas alltid samma nummer, men jag har också möjlighet att bara släppa igenom vissa samtal, säger han. Jag har ett bra system för vidarekoppling. En finness är att det alltid frågar efter sluttid, vilket gör att jag inte glömmer att stänga av vidarekopplingen.

I ett hörn i båten finns även en fax som tar emot meddelande via gsm, vilket kompletterar denna arbetsplats med sina sköna soffor och fina utsikt. Eftersom bluetooth-uppkoppling används mellan telefon och dator är det inte heller några problem att arbeta var som helst på båten.

Sonyericsson P900

En viktig funktion för Lars Evert Lindberg är e-posthanteringen med Ericsson Mobile Organizer som stöds av en Outlook Exchange-server. Den gör att han hela tiden ser vilka mejl som kommit i sin Sonyericsson P900-mobil i form av push-meddelanden. Systemet är helt automatiskt synkroniserat så att han sedan kan läsa de mejl han vill läsa i mobilen och eventuellt svara på dem, om han inte läser dem på sin dator, utan att röra till det. Systemet är även möjligt att röststyra så han kan också svara på mejlen via mobilen genom att tala in svar, om han nu inte vill skriva svaren. En annan funktion är att Lars Evert Lindberg kan få sina mejl upplästa genom att ringa ett kortnummer. Funktionen gör det också möjligt för honom att tala in svar om han nu inte vill skriva dem. Mottagaren får då svaret som en ljudfil bifogad i ett vanligt mejl. Det gör det enklare att både köra båt och kommunicera samtidigt.

Uppkopplingen sker via en tunnel som ger hög säkerhet. 3g går numera mycket sällan ner och i de fall inte full täckning finns så används gprs.

– Det är viktigt att kunna lita på systemen, konstaterar Lars Evert Lindberg. Och fungerar det på en båt så fungerar det överallt. Som jag ser det har jag ett fullt fungerande unified messaging-system. Allt är väldigt enkelt att sköta.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.