Energibolag kan bli årets operatör

Umeå har ett av världens snabbaste bredbandsnät. Det bäddar för att stadsnätsoperatören Umeå Energi Umenet den 14 februari har möjlighet att ta hem titeln Årets operatör.

Nätverksleverantören Akamai rankar varje år städerna med världens snabbaste bredband. För andra året i rad är Umeå den stad i så väl Europa som Nordamerika som rankas högst, bara ett gäng supersnabba städer i Asien ligger före.

– I dagsläget erbjuder vi 1 000 Mbit/s i kabeln, vilket är otroligt snabbt. Det gör det möjligt att ladda ner en långfilm på bara någon minut, säger Mats Berggren, vd på Umenet.

Fajtas med tunga namn

Positionen på den internationella bredbandskartan har fått juryn för årets Telekomgala, som går av stapeln den 14 februari, att nominera Umenet till titeln Årets operatör. Förutom rankingen på listan över snabbaste bredbandsstäderna nämns företagets framsynthet och samarbetet med tjänsteleverantörer och operatörer i nomineringen.

Totalt har 95 procent av invånarna i Umeå kommun tillgång till bredband, även utanför cenralorten.

– Det är unikt! Nätet är väl utbyggt även i byarna och där kan vi erbjuda användarna samma hastighet och kvalitet som i centrala stan, säger Mats Berggren.

Om titeln Årets operatör fajtas Umenet med Telenor, TDC, Comviq och Halebop som också är nominerade i priskategorin.

– Vi håller tummarna för att vårt gedigna arbete räcker till seger, säger Mats Berggren.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.