Enghouse-chefen lämnar – startar eget bolag

Bransch Enghouse Interactives chef Michael Stubbing lämnar företaget. Efter mer än ett decennium på bygget är det dags för nya utmaningar.
– Det har varit fantastiskt lärorikt och utvecklande, säger han till Telekom idag.

Enghouse-chefen lämnar – startar eget bolag

En serie uppköp och en stadig organisk tillväxt har gjort att Enghouse Interactive blivit en väletablerad spelare på den nordiska marknaden. En av de som har varit med på resan är Michael Stubbing, men nu väljer han att kliva av – och i fredags gjorde han sin sista dag. 
– Jag började egentligen på Trio 2003, som genom olika köp hamnade under Enghouse 2009. När vi köptes upp var vi 320 personer – när jag lämnade i fredags var vi 1 800 personer över hela världen. Jag har trivts jättebra och Enghouse är ett oerhört spännande företag att jobba för.

Vad är du mest nöjd med att ha åstadkommit?
– En sak som var väldigt lärorikt var när vi köpte upp Vision utveckling och integrerade. Det var fantastiskt utvecklande. En annan sak var när jag var med och köpte upp företag i England och var delaktig i hela den processen. Tittar man tillbaka är jag även nöjd med hur jag varit delaktig i att forma bolaget till vad det är i dag. När jag började var det lite spretigt, men nu är Enghouse ett mjukvarubolag. Jag tog bort mycket av konsultningen och renodlade det.

Och vad har varit mest utmanande?
– På ett sett har det som varit mest utmanande, även varit det roligaste – att köpa företag.  När man arbetar med detta så handlar det om att försöka integrera olika kulturer och olika förutsättningar, något som ofta leder till mycket gnissel. Det gör att man får spendera väldigt mycket tid med människor och försöka förklara för dem att de nu ingår i ett större sammanhang med krav på gemensam teknik och dylikt. Och där är det väldigt tydligt i att ”one size doesn’t fit all”. Det har varit jättejobbigt, inte tekniskt – utan människomässigt, i att försöka få till den här förändringen. Men jag har lärt mig själv jättemycket under resans gång.

Vad kommer du ta med dig från Enghouse?
– Erfarenheter av olika kulturer. Jag har alltid gillat att jobba internationellt och tycker att jag blivit hyggligt duktig på att förstå olika kulturer. Sen tycker jag det varit fantastiskt att få vara med i tio due diligens-affärer. För även om bara fyra blev till köp lär man sig enormt mycket och kan ta med sig den kunskapen.

Så vad kommer du syssla med nu – sista arbetsdagen var i fredags?
– Just nu sitter jag i en solstol, men det som kommer hända närmast är att jag startar med eget bolag. Vi får se lite vad inriktningen blir. Jag är duktig på att utvärdera affärsmöjligheter och kan hjälpa till i due diligens-affärer. Jag kommer även kunna gå in och jobba som interimschef, vd eller i en ledningsgrupp och genomföra förändringsarbeten.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.