Eniro försvarar sig

Eniro försvarar sig idag mot kritiken från operatörerna att de inte kan hantera hemliga nummer.
– Eniro har system för att hantera hemliga nummer så att de inte blir allmänt tillgängliga. Problemet ligger i den information om abonnenterna som operatörerna skickar till oss, säger Erik Kristow på Eniro.

Christoffer Svanberg på Com Hem tillbakavisade igår kritiken från PTS att operatörerna inte sköter hanteringen av hemliga nummer på ett bra sätt, utan menar att problemet ligger i att Eniro inte har tystnadsplikt (se länkad artikel).

Detta är enligt Erik Kristow helt fel. Eniro har tystnadsplikt när det gäller hemliga nummer och ser också till att de nummer som är registrerade som hemliga inte publiceras i de allmänna katalogerna.

Tydliga instruktioner

Han betonar att Eniro också är tydliga på hur uppgifter som operatörerna lämnar ska se ut, att exempelvis hemliga nummer ska markeras så att de kan skiljas ut från övriga telefonnumer.

– Vi publicerar inga hemliga nummer. Dessa nummer är enbart tillgängliga för SOS Alarm, för att de ska kunna lokalisera människor som inte själva kan tala om var de befinner sig, förklarar Erik Kristow.

Bättre rutiner

Att hemliga nummer ändå kommer ut beror helt enkelt på att de inte markerats som hemliga i databasen. Erik Kristow vill inte lägga hela ansvaret för detta på operatörerna, utan menar att hela branschen måste ta ansvar för att förbättra rutinerna när det gäller abonnentuppgifter.

– Det är viktigt att vi tillsammans kan öka kvaliteten i databasen så att informationen från operatörerna till oss blir korrekt.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.