Ny mjukvara ska ge jämställda möten

samarbete Equalizer lyssnar på möten i realtid och visar vem som tar för mycket plats.

Ny mjukvara ska ge jämställda möten

Ett återkommande problem i samband med möten på jobbet är att somliga kanske pratar lite mer än de borde, medan andra håller en alltför låg profil. Nu erbjuder svenska Neodev en automatisk lösning som ska göra det enklare att upptäcka och agera på beteenden av dessa slag.

Equalizer är en mjukvara som är baserad på ai-teknik och som kan användas för att analysera möten i realtid. Tillverkaren kallar mjukvaran för en “virtuell mötesmoderator” som ska göra mötet mer inkluderande och jämställt genom att hålla koll på hur mycket de olika deltagarna pratar.

Mjukvaran använder ai-teknik för att identifiera de olika rösterna och visar sedan hur talartiden fördelas med hjälp av avatarer i ett grafiskt gränssnitt. Detta är tänkt att fungera som en vägledning så att mötesdeltagarna kan förändra sitt beteende under mötets gång och kanske lämna plats för någon som inte säger så mycket.

– Tanken med Equalizer är att på ett lättsamt och avväpnande sätt visualisera hur mycket talartid var och en har i ett möte och på så sätt öka medvetenheten om hur inkluderande mötet egentligen är. Inkludering främjar innovation och innovation främjar näringslivet, säger Nura Mahmod, Team Lead för Equalizer.

Identifierar deltagare automatiskt

För att man ska kunna köra igång med Equalizer måste deltagarna registrera ett röstprov, vilket endast behöver göras vid ett tillfälle. Sedan väljer man en avatar som ska representera talaren i gränssnittet. När ett möte startas kommer Equaliser att automatiskt identifiera alla deltagare och visa deras avatarer på en skärm i mötesrummet eller på moderatorns dator.

Equalizer kommer att släppas i betaversion under första kvartalet i år och kan antingen köras fristående eller som en plugin till exempel Microsoft Teams.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.