Eric Herzog: Superviktigt att räkna ordentligt på hybridmolnet

Datalagring Säkerhet och hybridmoln är de två hetaste trenderna för datalagring just nu. Det menar Eric Herzog på datalagringsjätten Infinidat.

Eric Herzog: Superviktigt att räkna ordentligt på hybridmolnet

Eric Herzog har lång erfarenhet från datalagringsbranschen i olika chefsbefattningar på företag som EMC och IBM. Sedan ett halvår är han marknadschef (CMO) på Infinidat, en israelisk-amerikansk jätte och Telekom idag passade på att boka in ett videomöte med amerikanen.

Första ämne: Vilka är de hetaste trenderna i datalagring just nu?

– Det största trenden är skadlig programvara och ransomware som växer lavinartat. Det spelar ingen roll vilken typ av företag, spelar ingen roll vilken storlek och det spelar ingen roll vilken plats du är på för att riskera att bli utsatt, säger han och fortsätter:

– Den genomsnittliga tiden för ett dataintrång att identifieras och begränsas är 287 dagar, vilket är en lång tid. Det här påverkar lagringen av data eftersom det inte räcker med nätverksskydd och programvara som försöker identifiera själva intrånget. Din lagring måste också vara data- och cyberresilient, så att du efter en attack kan återställa med en ren datakopia som togs innan lagringen infiltrerades i cyberattacken.

Cybersäkerhet är det inte bara Eric Herzog som pratar om. Det har varit ett hett ämne i många år och blev väldigt aktuell i höstas i Sverige på grund av attacken som bland annat fick Coops butiker att vara stängda ett bra tag.

Hur ska man tänka då?

– Det första man kan göra är att skapa lagring som snabbt kan återställas så att vi till exempel kan återställa 1 petabyte med data på 15 till 30 minuter efter du identifierarat en känd bra kopia av data.

– Den andra saken att skapa vad som kallas en luftgap-situation så att primärlagringen inte vet att du har gjort en separat kopia. Om du då utsätts för en attack så kan du enkelt spärra av nätverket och undersöka den med mjukvara, utan att tappa funktionalitet, innan du återställer data till den primära servern eller lagringsmiljön.

Dessutom tycker han att man som verksamhet regelbundet ska öva på att återställa data från cyberattacker så att hela organisationen vet vad de ska göra när attacken kommer.

– En gång i månaden är ganska lagom. Verksamheter som gör det är också de som är mest resilienta vid en attack.

Vilka andra trender behöver man ha koll på i datalagringsvärlden?

– En av de andra stora trenderna är hybridmolnet. En total övergång till molnet har uppenbarligen inte skett, utan framför allt hos medel- och stora företag finns en del av datan hos din molnleverantör och en del av datan är kvar hos företaget onprem – alltså en klassisk hybridlösning.

– Utmaningen med en hybridlösning är att man verkligen behöver räkna på vilken data du behöver ha tillgänglig hela tiden och vilken du bara behöver ha tillgänglig lite då och då. Det här är väldigt olika beroende på vilken verksamhet du har – är du en bank som jobbar med finansiella analyser blir det väldigt viktigt att ha aktuell siffror och om du jobbar med logistik är det också väldigt viktigt att kunna ha bra tillgänglighet så att du kan skicka rätt varor till dina kunder.

Anledningen till att man behöver räkna på detta är att tillgängligheten kostar pengar i lagringen. Ju bättre analys man kan göra från början, desto mer pengar kan man spara på att välja billigare alternativ för den data som inte är verksamhetskritisk som till exempel en inventering av antalet stolar på kontoret.

– Jag pratade med en stor sjukvårdsinstitution i New York som är en del av ett stort universitet. Universitetspresidenten säger till CIO:n att vi borde vara 100 procent moln. Tillsammans med en kille från deras ekonomi-avdelning uppskattade CIO:n vad det skulle kosta att lägga all data i molnet. Det visade sig att kostnaden skulle variera mycket beroende på om de ville få 5/9, 6/9 eller 7/9 i vissa fall i tillgänglighet. Till slut kom institutionen fram till att en hybrid molnkonfiguration var 50 procent billigare än att flytta all sin data till molnet, säger Eric Herzog.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.