Ericsson: ”580 miljoner 5g-abonnemang 2021”

5g Den teknik som införlivats snabbast. Enligt Ericsson är 5g inte bara snabbare än sin föregångare – upptagningstakten av den är enorm. 

Ericsson: ”580 miljoner 5g-abonnemang 2021”

Det är i sin rapport ”Ericsson Mobility Report” som teknikjätten levererar en hel del spådomar om året och 5g. Bland de viktigaste är att den nya radiotekniken anammas väldigt snabbt. Under första kvartalet ökade antalet 5g-enheter med 70 miljoner och om det här står sig sig så kommer över en halv miljard abonnemang ha aktiverats innan året är slut.

Utbredningen går snabbt och i rapporten, den 20:e i sitt slag, så är förväntningarna att det 2026 kommer att vara 3,5 miljarder 5g-abonnemang. Något som enligt företaget innebär att 60 procent av ”5g-befolkningen” är täckt (vilket då inte är samma som världsbefolkningen som FN förutspår kommer uppgå till 8 259 276 651).

Men med det sagt, samtliga operatörer i Sverige räknar med att ha 99 procent av befolkningen täckt redan 2024-2025.

Flest abonnemang i Asien – bäst penetration i Nordamerika

Av förståeliga skäl kommer dock det skilja stort beroende på var i världen man tittar. Ericsson skriver att det har gått långsammare i Europa än hur det ser ut i Kina, USA, Korea, Japan.

Sett till antalet abonnemang kommer nordöstra Asien att vara ledande med runt 1,4 miljarder 2026. Högsta 5g-penetrationen räknar dock Ericsson att man hittar i Nordamerika och i de rika Gulfländerna. Detta med 84- respektive 73 procent av alla abonnemang.

En pådrivande faktor för 5g är coronapandemin. Covid-19 har fått efterfrågan på stabil och snabb uppkoppling att explodera – och på flera marknader är därför tekniken ett välkommet tillskott.

I rapporten framgår det att nästan nio av tio operatörer som lanserat 5g även erbjuder Fixed Wired Access på 4g/5g – detta även på marknader med hög fiberpenetration.

– Det här visar att vi är i nästa fas av 5g, med accelererade utrullningar och täckningsutbyggnad på pionjärmarknader som Kina, USA och Sydkorea. När är det hög tid för avancerade användningsområden att materialiseras och börja leverera på 5g-löftet, säger Fredrik Jejdling, chef för nätverksdelen på Ericsson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.