Ericsson: 5g i privata nät otroligt bra för energiövervakning i fabriken

Privata nät Sebastian Elmgren är ansvarig för affärsutveckling och produktmarknadsföring på Ericsson med stort fokus på privata nät. Telekom idag bokade ett videomöte för att hitta de viktigaste trenderna i de smarta fabrikerna.

Ericsson: 5g i privata nät otroligt bra för energiövervakning i fabriken

– I Kista har vi två 5g-nät. Ett litet som är kopplat till vår studio och sedan har vi ett längre ned på Torshamnsgatan i en fabrik där vi installerat ett privat nätverk som vi har lite som en som en testbädd där vi kan bjuda in kunder och partners och testa olika bitar, säger Sebastian Elmgren.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Fabriken stöttar bolagets utvecklingsavdelningar och har montage, mekanisk verkstad och 3d-printing. I snart fyra år har man haft ett privat mobilnät på ungefär 4000 kvadratmeter kopplat till verksamheten. Det var först i 4g och sedan ett tag tillbaka har man uppgraderat det till en testbädd för 5g-nät.

– Vi har flera testbädder för 5g runt om i världen, i Sverige har vi också en i Göteborg. De är likadant uppbyggda, men vi testar lite olika saker. När vi diskuterar med kunderna trycker vi inte stenhårt på att det är 5g, utan vi har dedikerade nätverk där vi kan blanda 4g och 5g beroende på vad det ska användas till.

Vad är det mest spännande som ni testar nu?

– Vi har testat en del kring monitorering och management av energiförbrukningen. Här vill vi använda 5g och de snabba svarstiderna för att få en högre upplösning i tid, säger Sebastian Elmgren.

Han menar att det är ett otroligt bra use case för privata 5g-nät i fabriken och väldigt aktuellt med de stigande elpriserna. Det fungerar så att om man har en buffertkapacitet i fabriken med en ugn eller frys som det går att stänga av en kort stund för att slippa topparna så sparar man både pengar och minskar påverkan på miljön.

– Men topparna kan vara väldigt momentana så det gäller att du har ett snabbt system. Det är det här som vi testar nu och utvecklar.

Kör ni det här tillsammans med någon kund?

– Vi har diskussioner med vissa kunder och vi har en stor stålproducent i Frankrike som köpt in ett nät som vi nyss berättade om i en pressrelease. De som är intresserade av det här är stora konsumenter av energi och vill ta in konceptet med smart monitorering i fabriken.

I diskussionerna har det kommit fram att många fabriker inte har riktig koll på sin energi-förbrukning mer än på månadsbasis. Sebastian Elmgren berättar om ett case i USA där Ericsson infört monitorering i bolagets fabrik i lite större skala och därmed sänkte energiförbrukningen med 5 procent, utan att införa den typ av energioptimering som man nu utvecklar i testbäddarna.

– Bara genom att ha koll. Där finns inte de här stora ugnarna, men genom att ha koll på vad det är som drar och vilka delar i processen och kunna börja mäta det så har de fått till stora förbättringar, säger Sebastian Elmgren.

Utöver energistyrning. Vad tänker du mer för use case framåt för de dedikerade 5g-näten?

– Det handlar mycket om den smarta fabriken. I fabrikerna använder man idag mycket wifi för styrning. Man vill till exempel få en vara levererad till sin produktionslinje just in time och där upplever många att wifi har problem. Vill man ha större tillförlitlighet och enklare att bygga täckning så går man till 5g.

Han fortsätter:

– Ett annat vanligt use case är att man sätter på sensorer enkelt på sina maskiner och sedan samlar in datan med 5g för att kunna köra predictive maintenance. Även styrning på distans eller experter på distans är populära use cases som testas.

Sebastian Elmgren tänker vidare och kommer igång rejält när han kommer på nästa användningsområde för 5g i den smarta tillverkningen. Som fungerar både i dedikerade nät och i makronätet.

– Atlas Copco har ett dedikerat nät i Sickla för sin egen utveckling då de har tagit fram 4g- och 5g-uppkopplade skruvdragare. Hur kul kan det vara? Men för industrin är det ju riktigt och det är det coolaste som finns. De har hur mycket sensorer som helst i sig och för till exempel bilindustrin som har extrema kvalitetskrav så kan operatören som ska skruva en skruv trycka på knappen och får fram det moment han ska dra med. Momentet mäts exakt och kurvan sparas och kan plockas fram i efterhand.

– När det här är inbyggt i nya fabriker från start och man slipper integrationsprojekten så kommer det att ta fart rejält. För stora fabriker krävs antagligen dedikerade nät, men ett mindre servicecenter eller garage kan klara sig med ett sim-kort i dragaren och köra på makronätet och få tillgång till i stort sett samma funktioner. Och det är där som samspelet mellan det lokala och globala blir så spännande.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.