Ericsson: 5g på väg att bli mainstream-teknik

5g Trots hög inflation kommer många konsumenter att gå över till 5g-teknik under nästa år enligt Ericsson.

Ericsson: 5g på väg att bli mainstream-teknik

En ny rapport från Ericsson Consumer Lab visar att allt fler kopplar upp sig via 5g och att den senaste generationens mobilnät – från att ha varit något för teknikentusiaster – håller på att bli mainstream-teknik.

Undersökningen omfattar mer än 49 000 personer i 37 olika länder och visar att 5g i dag används av mer än 15 procent av konsumenterna, vilket Fierce Wireless rapporterar om.

Ericsson uppmanar operatörerna att förbereda sig på att den nya vågen av 5g-användare kommer att ha andra förväntningar på tekniken och vara mer kostnadsmedvetna. De första 5g-användarna var mer förlåtande medan de som nu tillkommer förväntar sig väsentligt högre täckningsgrad och prestanda i nätverken.

En god nyhet för operatörernas del är att den höga inflationstakten som råder just nu inte verkar påverka viljan att gå över till 5g. Ericsson räknar med att minst 510 miljoner konsumenter i 37 olika länder kommer att uppgradera till 5g under 2023. Av de användare som redan gått över till 5g säger sig 25 procent ha planer på att gå över till ett dyrare abonnemang inom det närmaste året.

De som använder sig av 5g redan i dag visar upp ett annat beteendemönster än 4g-användare enligt Ericsson. De lägger mer tid på metaverse-relaterade aktiviteter som används för socialt umgänge eller spel i interaktiva 3d-världar. Man förutspår också att användningen av utrustning för så kallas mixed reality och användningen av videotjänster kommer att öka fram till 2025.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.