Ericssons nya 5g-rekord: 5,7 Gbps i nedladdningshastighet

5g Med hjälp av så kallad carrier aggregation, där datatrafik överförs samtidigt i olika frekvensband, har Ericsson uppnått rekordhög nedladdningshastighet.

Ericssons nya 5g-rekord: 5,7 Gbps i nedladdningshastighet

Att 5g-nätverken är kapabla till riktigt höga överföringshastigheter känner vi redan till, men Ericssons senaste resultat från forskningslabbet är trots det imponerande.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Med hjälp av så kallad carrier aggregation, där man kombinerar flera olika frekvensband, har Ericssons ingenjörer lyckats uppnå nedladdningshastigheten 5,7 Gbps. Totalt sex olika frekvensband användes vid testet: tre av dessa i FDD-bandet och tre i sub-6Ghz TDD-bandet.

Förutom den mjukvara som används för att hantera carrier aggregation använde man sig av Ericssons RAN Compute-hårdvara. Enligt Ericsson är man först i världen med att genomföra dataöverföring med hjälp av 6CC (component carrier).

5g-tekniken visar sin riktiga styrka när överföringen samtidigt sker i olika frekvensband, detta eftersom banden har olika egenskaper – en del erbjuder längre räckvidd och därmed förbättrad täckning medan andra kan leverera högre överföringshastigheter men på bekostnad av räckvidden.

Enheten måste vara kompatibel

För att en mobil enhet, eller annan slags nätverksutrustning, ska kunna dra nytta av carrier aggregation-funktionaliteten måste den dock vara kompatibel med tekniken.

Enligt Ericsson ger tekniken operatörer möjligheter att optimera användningen av nätverksresurser och radiospektrum så att prestanda i nätverket blir så höga som möjligt.

– Vi behåller ett momentum för carrier aggregation genom att kontinuerligt öka dess potential för att öka kapaciteten och hastigheten. Vårt framgångsrika 6CC-datasamtal visar hur mångsidig vår lösning är och att vi är redo att arbeta med ekosystempartners för att göra denna nya bandkombination till verklighet, säger Sibel Tombaz, chef för 5G RAN-produktsortimentet på Ericsson Networks.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.