Ericsson testflyger 5g-uppkopplade drönare i USA

5g Testprojekt med operatör i USA ska visa om drönarna kan användas för att inspektera mobilmaster.

Ericsson testflyger 5g-uppkopplade drönare i USA

Ericsson har genomfört tester i USA tillsammans med operatören Uscellular, där man använder drönare för att samla in och analysera prestanda i 5g-nätverket. Tanken är att man ska undersöka möjligheterna att i framtiden använda drönare för att inspektera mobilmaster och andra typer av teknisk utrustning.

De första testflygningarna har genomförts i den amerikanska delstaten Wisconsin, där man lät drönaren flyga mellan två 5g-mobilmaster. Drönaren var utrustad med en 5g-telefon och mätutrustning som samlade in data som signalstyrka och överföringshastigheter vid ned- och uppladdning av data på olika höjder.

Många olika användningsområden

Målsättningen är att öka förståelsen för vilka krav som man måste uppfylla för att kunna använda sig av 5g-uppkopplade drönare i framtiden. Här ser Ericsson många olika användningsområden, inte bara i telekombranschen. Det kan exempelvis handla om lantbrukare som vill inspektera taket på en silo eller ett vattentorn.

– Att testa trådlösa anslutningar på olika höjd kan skapa förutsättningar för framtida anslutning av drönare i luften, vilket ger kommando- och kontrollkapacitet tillsammans med möjliggörande av bild- och datadelning i realtid, säger Narothum Saxena på Uscellular i ett pressmeddelande.

Tekniken för att genomföra inspektioner med drönare finns tillgänglig redan i dag, men genom att koppla upp dem via 5g kan man få åtkomst till mer svårtillgängliga platser och dessutom strömma video från drönaren i realtid till en expert som kan göra en bedömning.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.