Ericsson bygger ut 3g-portföljen

Ericsson bygger ut 3g-stationerna med fler frekvensband. Därmed skapar man bättre förutsättningar för mobil triple play samtidigt som man öppnar för mobilt bredband på nya marknader.

Ett nyvaknat intresse för mobila bredbandstjänster och bandbreddskrävande tjänster som mobilt triple play är en av anledningarna till att Ericsson nu väljer att bygga ut med fler frekvenser. Med fler frekvenser blir 3g-tekniken wcdma också tillgänglig för nya marknader och operatörer eftersom den erbjuder bättre täckning till lägre kostnader.

Operatörer får därmed bättre möjligheter att erbjuda telefonitjänster både i tätbebyggda områden där det idag råder kapacitetsbrist och i glesbefolkade områden med dålig täckning.

Ericsson säger i ett pressmeddelande att strategin med att utöka frekvensbanden kommer att innebära att wcdma blir den ledande tekniken för triple play-tjänster, det vill säga en kombinationa av mobiltelefoni, mobilt bredband och mobil tv.

Idag sänder 3g-stationerna på frekvensen 2,1 GHz i Europa och på 1900 MHz i USA. Ericsson bygger ut med 850 MHz och 1800 MHz i Europa, 1700MHz i Japan och 1,7/2,1 GHz i USA. 850MHz blir tillgängligt i år, medan de andra kommer att vara klara vid mitten av nästa år.

För att utöka kapacitet och täckning i framtiden kommer Ericssons wcdma-lösningar även stödja frekvensbanden 900 MHz och 2,5 GHz.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.