Ericsson får låna miljardbelopp av EU: ”En katalysator för tekniska framsteg”

Mobilnät Ericsson har undertecknat två låneavtal med Europeiska investeringsbanken. Lånen ska bland annat finansiera delar av bolagets satsningar på forskning och utveckling kring trådlös teknik samt energieffektivitet.

Ericsson får låna miljardbelopp av EU: ”En katalysator för tekniska framsteg”

En första del på 170 miljoner euro betalades ut av Europeiska investeringsbanken, EIB, till Ericsson i december. Totalt omfattar de två låneavtalen 420 miljoner euro.

Pengarna ska framförallt användas till Ericssons forsknings- och utvecklingsinvesteringar i avancerad trådlös teknik mellan 2023 och 2025 samt förbättrad energieffektivitet i näten. FoU-investeringarna är ett viktigt bidrag till Ericssons övergripande plan att nå sitt nettonollmål 2040 genom att minska energiförbrukningen i mobilnäten globalt.

– När det gäller att utveckla 5g-teknik är Ericsson en katalysator för tekniska framsteg och har länge legat i framkant med sin forskning, utveckling och innovation. Vi på EIB är stolta över att fortsätta att stödja Ericssons ambitioner att förbli en global ledare i utvecklingen av framtidens mobilteknik, vilket säkerställer Europas oberoende i kritiska strategiska kommunikationer, säger EIB:s vicepresident Thomas Östros. 

– Trådlös teknik kommer att spela en nyckelroll i övergången till en koldioxidsnål ekonomi. Låneavtalen med Europeiska investeringsbanken ger Ericsson ökad flexibilitet att genomföra kritisk forskning och utveckling som leder till att våra egna produkter blir mer konkurrenskraftiga och energieffektiva. Detta kommer att ge möjligheter för våra operatörskunder samt kunder i andra industrisektorer att ha en positiv inverkan, säger Ericssons avgående finansdirektör Carl Mellander.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.