Ericsson får uppdraget att driva Telias spanska mobilnät

Teliasonera väljer att lägga hela ansvaret för Yoigos 3g-nät på Ericsson. Avtalet gäller tre år och omfattar drift, administration och underhåll.
Ericsson står redan som leverantör av de bärande delarna i det nya 3g-nätet.

Yoigo är det nya varumärket för Teliasoneras dotterbolag Xfera, som har fått den fjärde 3g-licensen i Spanien. Teliasonera äger 76,6 procent i bolaget.

Enligt samarbetsavtalet får Ericsson totalansvaret för drift, administration och underhåll av Yoigos 3g-nät. I avtalet ingår även fältverksamhet, nätverksadministration och relaterade tjänster såsom driftcentral, systemsupport för programvara och hårdvara, teknik och nätoptimering.

– Detta avtal ligger i linje med vår inriktning att ha en kostnadseffektiv verksamhet och därför strävar vi efter att lägga ut delar till andra kvalificerade partner. Avtalet med Ericsson är ett exempel på en ny form av samarbete där man lägger ut driften av nätet till en partner, säger Kenneth Karlberg, chef för Teliasonera Norge, Danmark, Baltikum och Spanien.

Över 100 uppdrag

För Ericsson är avtalet med Telias Yoigo ytterligare ett i den långa raden av uppdrag runt olika driftstjänster. Ericsson har officiellt meddelat över 100 managed services-avtal med operatörer globalt sedan 2002. De här uppdragen innebär att Ericsson står för driften av nät som används av sammanlagt över 65 miljoner slutkunder globalt.

– Vi är mycket stolta över att ha blivit valda att ansvara för driften av Yoigos nät. Avtalet är ytterligare ett exempel på det nära samarbetet mellan våra bolag eftersom det är en förlängning av det avtal som tecknades under sommaren. Då valdes Ericsson som leverantör av ett helt umts-stamnät, inklusive accessnät och tjänstenät, samt implementering av tekniken åt Yoigo, säger Ingemar Naeve, vd för Ericsson Iberia.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.