Ericsson först med turbo-3g

Det blir Ericsson som är först i världen med att starta turbo-3g kommersiellt. Amerikanska Cingular har uppgraderat sitt nät med hsdpa-teknik.

Den svenska operatören Tre har utlovat vara först med turbo-3g i världen. Men nu får operatören nöja sig med att i så fall bli först i lilla Sverige. Amerikanska operatörer Cingular Wireless har nämligen redan startat turbo-3g kommersiellt i Dallas och det är Ericsson som fått leverera tekniken.

Hur det står till med mobiltelefoner som stödjer hsdpa skriver inte företagen i pressmeddelandet. Det har dock tidigare förutspåtts att mobiltelefoner för hsdpa inte blir tillgängliga förrän under 2006.

Fakta

3g växlar upp

• Hsdpa, high speed downlink packet access, är release 5 av wcdma-standarden och den nya nedladdningstjänsten för höghastighetsdata. Via en ny, delad nerlänk ska användarna kunna ladda ner data i hastigheter upp till 14 Mbit/s. Under 2005 väntas vissa operatörer ha hsdpa i drift.

p>• Hsupa, high speed uplink packet access, är motsvarigheten för upplänken och benämns som release 6 av wcdma-standarden. Hsupa kallas även enhanced uplink.

• Super-3g är branschens nästa initiativ och ska öka datahastigheterna i nerlänken till 100 Mbit/s och uppladdningshastigheten till 50 Mbit/s. Standarden ska vara klar i början av 2007 och produkter finnas på marknaden 2009.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.