Professorn: ”Ericsson har lagt alla sina ägg i 5g-korgen”

5G En vacker vision, men inte så lätt att uppfylla i verkligheten.
Det menar professor Erik Bohlin vid Chalmers som tror att det kommer ta många år för 5g att ”slå igenom”.
– Jämför med 3g, det tog nästan ett årtionde innan det blev nyttjat fullt ut, säger han.

Professorn: ”Ericsson har lagt alla sina ägg i 5g-korgen”

Det har länge trumpetats ut att 5g ”kommer” i år. Ericsson sa att man öppnat upp affären nere på CES i Barcelona och under våren har kommersiella 5g-nät driftsats. Men trots att det nu börjar hända saker – är alla inte lika övertygade om att 2019 kommer att vara det stora genombrottsåret.
– 5g är en väldigt omfattande standard om man tittar på radiovågor. Det är bland annat första gånger man ska använda både högfrekvens och millimetervågor och det är så mycket som händer att det finns tvivel om hur allt ska realiseras, säger Erik Bohlin, professor i teknikmanagement och ekonomi vid Chalmers.
Och just för att det är så komplext och till viss del spretigt kommer det ta tid för tekniken att ta fart. Erik säger att det förvisso inte är en nyhet att det tar tid för att en ny standard ska nå mognad och utnyttjas fullt ut.
– Med 5g är det enormt mycket som ska täckas in. Från låg latens och jättelika datamängder – till att kunna användas för enheter som ligger och endast behöver mycket små datamängder. Tekniken ska kunna möta alla sorters behov. Om vi jämför med 3g så tog det nästan ett årtionde innan det blev nyttjat fullt ut. Det krävdes att smartphones och sedermera 4g skulle komma innan löftet om mobilt internet skulle vara uppfyllt fullt ut. Och så kommer det vara med 5g. Det kommer nog ta tio år innan vi får någon landsomfattande täckning. Så naturligtvis kommer det att ta tid, det är ingen omedelbar revolution, säger han.

Långt kvar innan något ”stort” händer

Erik konstaterar också att även om det pratas mycket om 5g, kommer det ta lång tid innan gemene man får uppleva det som någon form av vardagsteknik.
– Det dröjer 5-7 år kan jag tänka mig. Visst kan det finnas lokala hotspots, men innan det för jämnan står 5g på mobilskärmarna tar det flera år.
Och samma sak är det med samhällsnyttan. En stor diskussion som tangerat 5g-tekniken är just hur det kommer påverka hela samhällsstrukturen. Men även där är det enligt Erik ett tag kvar innan något stort kommer att hända.
– Jag är kanske lite präglat av de erfarenheter vi fått av tidigare lanseringar som 3g. Man får fråga sig om visionen kring att allt ska kopplas ihop sömlöst verkligen kan förverkligas av 5g. Vissa av tjänsterna som specificerats kan hanteras av 4g, wifi eller rfid-nät, säger han.
Därtill är det en risk om samhället väljer att låta en teknik hantera allt.
– Förutom det säkerhetspolitiska på ett nationellt plan finns det ju även terrorism som kan påverka säkerheten, och ju mer sammanflätat ett samhälle blir desto mer sårbart blir det. För att motverka en sådan sårbarhet måste man nog ha multipla standarder. Men det kanske löser sig av sig självt av marknadskrafterna då införandet av 5g kommer att ta tid.

Ericsson har satsat allt på 5g

Några som satsat stort på 5g är svenska Ericsson, och därför är de extremt pådrivande om att få igång utrullningen av tekniken så snart som möjligt. Men det är inte enbart en angelägenhet för företaget – även ur ett svenskt perspektiv är det viktigt att 5g kommer igång.
– Det finns så mycket politiskt i 5g. Dels har vi det säkerhetspolitiska, men även det affärspolitiskta. Utifrån svenskt håll är det väldigt viktigt att 5g lyckas. Ericsson har ju lagt alla sina ägg i 5g-korgen. De har tagit en stor risk och valt 5g som fokus – om inte det går väl har man inte mycket annat att välja på, säger Erik.
Och det stora bråket mellan Kina och USA, där Huawei nu har bannlysts från amerikanska marknaden, är något som enligt Charlmersprofessorn ytterligare ökar risken för Ericsson.
– Den här utvecklingen är inget som ensidigt gynnar Ericsson. Dels har de ju tänkt sig växa i Kina där de gjort stora investeringar, och det här ökar på komplexiteten. Det är fullt möjligt att de kommer behöva avveckla i Kina för att få vara med och leverera i USA. Och i USA ligger de ju efter Kina i 5g. Om sedan Kina lägger massa krafter på att utveckla ett eget system, kan det bli en ny form av systemkonkurrens. Det kan leda till större fragmentering och det lär vara något som Ericsson är rädda för. Det finns redan de som börjar titta på andra datastandarder istället för 5g, säger Erik Bohlin.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.