Ericsson har tagit fram sitt eget chip – ger ökad kraft i radion

5g Ericsson uppdaterar sin 5g-portfölj för radioaccessnätet. Bakom bättre prestanda och mer energisnåla enheter ligger Ericsson Silicon.

Ericsson har tagit fram sitt eget chip – ger ökad kraft i radion

Ericsson ökade för flera år sedan sin forskning och utveckling av eget så kallat system on a chip, eller SoC. David Hammarwall, ansvarig för radioprodukter på Ericsson, berättar att resultatet blev Ericsson Silicon. I familjen ingår redan fyra medlemmar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Vi har inte kommit på det helt plötsligt. Det är mycket arbete som ligger bakom den här utvecklingen och Ericsson Silicon är grunden för att kunna bygga energisnåla och högpresterande nät, säger han.

Med en allt större efterfrågan på data i näten och mer applikationer som vill göra beräkningar nära användarna så har Ericsson tänkt om kring var beräkningskraften skall finnas. Med 4g låg det i basbandet, men nu flyttar Ericsson det till massive mimo-enheterna som är utrustade med socar.

– Det är en fantastisk fördel kapacitetsmässigt för det är i radion man har så rik information som möjligt. Gör man det i basbandet tappar man information på grund av fördröjningarna när data flyttas.

Tillsammans med Ericsson Silicon lanserar Ericsson också tre nya radioenheter i Massive Mimo-portföljen och sex Ran Compute-produkter med målet att accelerera utbyggnaden av 5g i mittbandet.

– Vi kommer med en väldigt stark launch. Det finns en väldigt stark innovationskraft internt på Ericsson och med en ny generation per år så har vi ett bra tempo. Det gör vi för att vi ser den här snabba resan som ska göras med 5g i världen nu, säger David Hammarwall.

Det som Ericsson framför allt lyfter fram med sina nya produkter är att man gjort dem rejält mycket mindre och lättare – samtidigt som man ökat prestandan.

– På vår signaturprodukt så har vi skalat bort 45 procent av vikten från förra generationen och den väger nu ungefär 20 kilo. Det här sker med hjälp av Ericsson Silicon, men vi har också innovation på alla delar. Dessutom så har vi använt oss av en mer kompakt byggteknik där vi kunnat skala bort ett lager samt att vi har kunnat minska kylningen eftersom den är effektivare.

Vad är den största fördelen med att de är mindre och lättare?

– Det ena är att de blir mycket enklare att installera eftersom man inte behöver använda lika många personer på site – vilket gör att det också går fortare när det inte längre blir samma brist på installationspersonal. Det andra är både en kostnads- och miljöfördel när energiförbrukningen sjunker med ungefär 20 procent.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.