Ericsson köper Marconi

Efter en tids spekulationer köper nu Ericsson brittiska Marconi för nästan 17 miljarder kronor. Affären innebär att Ericsson stärker sin position på bredbandsmarknaden.

Genom affären så ökar Ericsson sin styrka när det gäller transmission i de optiska näten. Sådana nät blir allt viktigare när allt fler företag satsar på ip-telefoni. Här bedömer också Ericssons vd Carl-Henric Svanberg att kapaciteten behöver byggas ut ordentligt i världen. Det är därför som Ericsson betalar 16,8 miljarder kronor för det brittiska företaget.

Omsättningen för Ericssons del beräknas öka med 14 miljarder kronor om året till följd av köpet. Under 2006 så uppges dock att affären är neutral i förhållande till vinsten, men att den redan 2007 kommer att bidra positivt till Ericssons lönsamhet.

Marconi har idag 6 500 anställda, men nu aviseras redan uppsägningar på över 1 000 anställda på grund av omstruktureringar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.