Ericsson laddar för 1 Gbit/s i 4g-nätet

4G Smartare antenner och ny mjukvara utökar gränserna för vad 4g-näten kan prestera framöver. Med uppgraderingar som Ericsson premiärvisar inom kort utlovas 1 gigabit per sekund i möjlig nedladdningshastighet.

I slutet av februari är det åter dags för Mobile Wolrd Congress, mobilbranschens stora årliga samlingspunkt. Och så här några veckor i förväg passar Ericsson på att glänta på förlåten till vad de kommer att visa upp under mässan. Självklart kommer att det bli en hel del 5g men utvecklingen av dagens 4g-nät är långt ifrån över.

Med en ny mjukvara som Ericsson döpt til Gigabit-lte ska det bli möjligt att uppgradera befintliga 4g-nät så att de kan leverera nedladdningshastigheter på hela 1 Gbit/s. De höga hastigheterna ska uppnås i kombination med nya så kallade mimo-antenner vilka gör att basstationen kan kommunicera effektivare med mobiltelefoner och andra mobila enheter. Några mobiler som hanterar kommunikationen finns visserligen inte ännu men det räknar Ericsson med ska dyka upp redan under 2016.

För att nå upp till de nya toppfarterna behöver den nya mjukvaran också kombinera totalt tre olika frekvensband med sammanlagt 60 MHz frekvensutrymme i uppkopplingen. En operatör behöver med andra ord ha tillgång till minst 60 MHz frekvensområde för att kunna utnyttja den uppgraderade tekniken fullt ut.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!