Ericsson lanserar ny 5g-radio

Nätverk En ny 5g tresektors trippelbandsradio som kan göra samma jobb som nio ”vanliga”. Ericssons nya Radio 6646 är ett stort steg fram inom både hållbarhet och energiförbrukning.

Ericsson lanserar ny 5g-radio

När man pratar om den nya generationens radioteknik handlar diskussionen ofta om datahastighet. Men en annan sak som kommer med 5g är energieffektivitet. Nu lanserar Ericsson en ny radioenhet som klarar 700, 800 och 900 MHz-frekvenser.

Enligt Ericsson ska 6646 ha 40 procent lägre energiförbrukning än tidigare enheter och sett till ett helt år så innebär det att en basstation sparar energi som motsvarar ungefär 40 elbilsladdningar. Vidare väger trippleband tresektorsradion 60 procent mindre, vilket ytterligare minskar installationskostnad, masthyra samt inte minst att det går åt mindre material i produktionen.

– Nya Radio 6646 erbjuder en mycket kompakt och flexibel lösning för att utöka 5g-täckningen på ett väldigt kostnadseffektivt sätt samtidigt som den är hållbar. Det minskade koldioxidavtrycket samt energiförbrukningen som den åstadkommer tror vi kommer vara en kraftfull pådrivare för 5g, säger Vicenta Abad, ansvarig för RAN teknik på Telfonica i Spanien.

Den nya enheten ska tack vare att den har stöd för 700-900 MHz-banden kunna ge bra prestanda och täckning både ute och inne.

– Vår nya energieffektiva radio kombinerar på ett unikt sätt spektrumkapacitet med en formfaktor som är lätt att installera. Det här kommer förenkla utbyggnaden och utöka 5g-täckningen, säger David Hammarwall, chef för nätverksprodukter på Ericsson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.