Ericsson missionerar för 3g på Von Europe

Operatörerna vill ha kontroll – ims är svaret. Wimax kommer aldrig att hinna i fatt hsdpa som en mobil bredandsteknik. 3g är mycket bättre på att producera billiga samtalsminuter än mobil voip. 3g-näten räcker gott och väl till för mobil tv.
Ericssons forskningschef Håkan Eriksson höll telekomflaggan högt när han talade till den samlade voip-industrin på Von Europe.

Ericsson missionerar
för 3g på Von Europe

Det var en rad tunga namn i ip-industrin som drog igång Von Europe, som nu hålls i Stockholm för tredje gången: Jeff Pulver från Pulvermedia som arrangerar mässan och konferensen, Niklas Zennström, grundare och vd i Skype, och Terry Matthews, ordförande i Mitel och grundare av 45 it-bolag.

Men som andre talare klev en riktig telekomprofil fram, Ericssons forskningschef Håkan Eriksson. Han passade på att ge den samlade voip-industrin en del att bita i, bland annat 3g-nätens fördelar framför wifi.

– På väg i en taxi från Täby och hit till mässan i morse hade jag uppkoppling mot 3g-nätet hela tiden och kunde sitta och arbeta. Bara under några sekunder hade jag wlan-täckning, när vi passerade utanför ett kontor.

Wimax på efterkälken

Håkan Eriksson slår också ner på wimax som ett alternativ till 3g. Han påpekar att den mobila wimax-standarden verkar dröja.

– Om wimax vill bli hsdpa, så kommer den ändå alltid att ligga långt efter i utvecklingen, säger han.

För samtidigt som wimax utvecklas så tar hsdpa, som ger en höghastighetskanal till 3g-näten, stora kliv framåt. Idag kan man få en genomsnittlig bandbredd på 1,2 Mbit/s med hsdpa i exempelvis Cingulars nät i USA. Under året kommer nya pc-kort som öppnar för runt 4 Mbit/s. Men Ericsson har redan demonstrerat 20 Mbit/s med hspa evolution, där mimo-konceptet för att kombinera flera antenner används.

Sågar mobil voip

– Men 3g handlar inte bara om data. Det är också bra för att producera rösttjänster billigt. Det ryms dubbelt så många användare i samma spektrum med 3g jämfört med gsm, konstaterar Håkan Eriksson.

Därför är han inte heller så imponerad av mobil voip. Exempelvis en Skype-klient drar 40–50 Kbit/s bandbredd, medan ett röstsamtal som produceras med mobilsystemets standard drar 8 Kbit/s.

– Därför är det inte så underligt att en del operatörer sätter stopp för vowlan. De vill hushålla med sina resurser. Dessutom tror jag inte att wifi kommer att finnas i särskilt stor andel av alla mobiler framöver. Den typen av dualmode-telefoner blir en tämligen marginell företeelse, säger Håkan Eriksson.

Han menar också att ims möter ett rättmätigt behov hos operatörerna att ha kontroll över sina nätverk, att ha kontroll över vilken trafik som kommer in och ut. Bilden av internet som en fri och gratis nätverkstjänst håller inte, enligt Håkan Eriksson.

Tv i 3g-näten

Håkan Eriksson passar också på att missionera för tv i 3g-näten.

– Det har varit mycket diskussioner om dvb-h, men att bygga en ny infrastruktur för mobil tv blir för dyrt. Nu är diskussionerna mer inriktade på att köra mobil tv i 3g-näten, vilket de räcker till för gott och väl. Hälften av alla användare i ett nät kan titta på tv 30 minuter om dagen utan den övriga trafiken påverkas, säger han.

På den punkten får Håkan Eriksson kanske inte så mycket mothugg under Von Europe, men en del av hans andra ståndpunkter kommer säkert att ifrågasättas.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.