Ericsson och ST startar mobilbolag

Ericsson Mobile Platforms slås samman med ST-NXP Wireless.Tillsammans har bolagen en årlig försäljning på cirka 3,6 miljarder dollar och nära 8 000 anställda.

Ericsson har avtalat med ST Microelectronics om att bilda ett samriskbolag (joint venture) genom sammanslagning av Ericsson Mobile Platforms och ST-NXP Wireless. Det 50/50-ägda bolaget kommer att fortsätta verka inom halvledare och plattformar för mobila applikationer och kommer vara en viktig leverantör åt Nokia, Samsung, Sony Ericsson, LG och Sharp.

Samriskbolaget, som inte äger fabriker för gjutning av kretskort, kommer att ha nära 8 000 anställda och en försäljning (proforma för 2007) om cirka 3,6 miljarder dollar. Innan slutförandet av transaktionen förväntas ST utnyttja sin rätt att köpa NXPs 20 procent av ST-NXP Wireless.

Kompletterande portföljer

Till samriskbolaget tillför Ericsson cirka 3 000 anställda, sin 3g- och lte-plattformsteknologi jämte kundrelationer med Sony Ericsson, LG och Sharp. ST bidrar med resterande 5 000 anställda, sina multimedia- och konnektivitetslösningar samt en 2g/edge- plattform och ett 3g-erbjudande jämte kundrelationer med Nokia, Samsung och Sony Ericsson.

Företagens produktportföljer, som kompletterar varandra, kommer att möjliggöra betydande skalfördelar och synergier, skriver företagen i ett pressmeddelande.

– Genom att kombinera Ericssons och ST:s kompletterande styrkor och produkterbjudanden inom plattformar och halvledare kommer samriskbolaget att vara välpositionerat för att bli en världsledare, framhåller Carl-Henric Svanberg, koncernchef och vd för Ericsson.

Huvudkontor i Genève

Verksamheten kommer att drivas i ett utvecklings- och marknadsföringsbolag med cirka 7 000 anställda, vilket kommer att konsolideras av ST. Ett separat plattformsdesignbolag med cirka 1 000 anställda kommer att leverera design av plattformar till utvecklings- och marknadsföringsbolaget och kommer att konsolideras av Ericsson.

Huvudkontoret ska vara i Genève och ledningen för det nya bolaget ska fördelas lika mellan ägarna. Ericsson kommer att nominera Carl-Henric Svanberg till styrelseordförande medan ST kommer att nominera Carlo Bozotti till vice styrelseordförande. Dessutom kommer ST att utse bolagets vd och Ericsson bolagets vice vd. Ett integrationsteam, med Alain Dutheil i spetsen, har redan utsetts.

Innan sammanslagningen genomförs krävs dock godkännanden från konkurrensmyndigheter.

Fakta

Ericsson Mobile Platforms

Ericsson skapade Ericsson Mobile Platforms den 1 september 2000. Bolaget har en portfölj av intellektuella rättigheter inom 2,5g och 3g-mobilsystem och erbjuder plattformar till tillverkare av mobiltelefoner och andra trådlösa enheter.

Bolaget bildades efter en omvandling av mobiltelefonmarknaden där enbart några få företag skulle kunna leverera kretsar men många aktörer kunde leverera telefoner. Ericsson Mobile Platforms är leverantör av 3g och hspa-plattformar till Sony Ericsson, LG och Sharp. Enhetens huvudkontor finns i Lund och utgör en del av affärsområdet Multimedia inom Ericssonkoncernen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.