Ericsson och Telia lanserar Baltikums första privata 5g-nät

Privata nät I Ericssons fabrik i Tallinn finns numera Baltikums första privata 5g-nätverk. Ericsson och Telia har samarbetat kring satsningen som de två jättarna beskriver som banbrytande.

Ericsson och Telia lanserar Baltikums första privata 5g-nät

Ericsson och Telia samarbetar för att omvandla tillverkningsindustrin i Baltikum. Estlands första privata 5g-nät gick live den 2 maj 2023 på Ericssons Supply Site i Tallinn.

Det handlar om Ericsson Private 5g, som är företagets senaste privata nätverkslösning och som tillhandahåller säker och pålitlig 4g- och 5g-anslutning genom sin enserver dual mode core.

Leveransanläggningen i Tallinn står för nästan hälften av Ericssons nya produktintroduktioner (NPI). Dessa NPI:er involverar omfattande forskning och utveckling (FoU) för att säkerställa produktens relevans, konkurrenskraft och skalbarhet.

– Det är viktigt att hålla jämna steg med den senaste tekniska kapaciteten för att ligga steget före. Vårt privata 5g-nätverk möjliggör avancerade användningsfall som videoanalys i realtid, uppslukande teknologier, digitala tvillingar, kollaborativ robotik och flera funktioner för spårning och kontroll av mobil utrustning som ger vår dagliga verksamhet, säger Sirli Männiksaar, landschef för Ericsson i Estland och fortsätter:

– Som en ledande användare av avancerad cellulär teknik som stöder Industry 4.0-implementeringar är Ericssons Supply Site i Tallinn stolta över att spela en nyckelroll i branschens fortsatta tillväxt och framgång, och levererar nya produkter och smarta lösningar till kunder över hela världen, säger Sirli Männiksaar.

Telia och Ericsson har samarbetat länge i Estland och tillsammans introducerat flera generationers mobilnät i landet. Även Telia är förstås glada över samarbetet.

– Vi är därför mycket glada att vi nu gemensamt kan bidra till etableringen av det första privata 5g-nätverket. Tack vare detta kan vi visa företagskunder vilka fördelar och möjligheter dagens teknik kan erbjuda dem för att digitalisera sina affärsprocesser ännu smartare, effektivare och säkrare. Introduktionen av ny mobil kommunikationsteknik banar väg för Industry 4.0-lösningar och hjälper oss att skapa en mer miljövänlig och hållbar framtid, säger Andre Visse, som är teknikchef på Telia Estland i en kommentar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.