Ericsson och Telias 5g-satsning ska öka trafiksäkerheten

5g Magna, en ledande leverantör av förarassistanssystem, ansluter sig nu till innovationsprogrammet Northstar.

Ericsson och Telias 5g-satsning ska öka trafiksäkerheten

När Ericsson och Telia lanserade sitt gemensamma 5g-innovationsprogram Northstar stod det redan från början klart att man inledningsvis skulle fokusera på fordonsindustrin.

Nu har mobilitetsföretaget Magna, som är en ledande leverantör till den globala bilindustrin, anslutit till Northstar för att få möjlighet att bygga lösningar som ökar trafiksäkerheten genom att hjälpa förare att undvika situationer som kan leda till olyckor.

Fordon som utrustats med Magnas tekniklösningar kommer att testköras i ett privat 5g-nätverk som byggts på företagets testanläggning i Vårgårda utanför Göteborg. Enligt pressmeddelandet är det en av de första svenska installationerna som bygger på 5g-uppkoppling med millimetervåglängder – något som öppnar möjligheter för höga överföringshastigheter och låg fördröjning.

Det privata nätverket arbetar i frekvensbandet 26 GHz, vilket ger möjlighet till överföringshastigheter på flera gigabit per sekund. Det kan även anslutas till Telias publika 5g-nätverk, så att Magna i framtiden kan få tillgång till konnektivitet i stora delar av Sverige.

– Magna ligger i teknikutvecklingens framkant vad gäller förarassistanssystem och passar väl in i Northstar-programmet. Deras system för aktiv säkerhet bygger på att fordon kan överföra i data i så nära realtid man kan komma. För det krävs extremt snabb och pålitlig uppkoppling som man kan lita på, precis det som 5g är utvecklat för, säger Magnus Leonhardt, innovations- och strategichef för Telias företagsaffär.

– Här får vi verkligen möjligheten att testa gränserna på den nya tekniken. Det känns extra kul att vi dessutom får sätta ner flaggan i marken för ännu en teknisk milstolpe med de första kommersiella testerna av millimetervåg i Sverige, fortsätter han.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.