Ericsson om uppskjutna 5g-auktionen: ”En strukturell nackdel över tid”

5g En fördröjning som kommer ge konsekvenser. Att de svenska 5g-auktionerna skjuts upp innebär att tekniken försenas, vilket drabbar alla typer av slutanvändare.
– De som kommer in sent kommer att ha en strukturell nackdel över tid, säger Hannes Ekström på Ericsson.

Ericsson om uppskjutna 5g-auktionen: ”En strukturell nackdel över tid”

Den 10 november skulle PTS ha inlett auktionerna för det 5g-viktiga spektrumet i 3,5- samt 2,3 GHz-bandet. Men efter en säkerhetsgenomgång inför auktionen så meddelade myndigheten att vissa företag inte var tillåtna som leverantörer – vilket ledde till överklagan samt krav om inhibering av beslut. Detta har i sin tur lett till att PTS valt att skjuta upp auktionen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Auktionen ska omfatta både 3,5- och 2,3 GHz-banden. Två frekvenser som är tekniskt snarlika,
– Det är egentligen ingen större teknisk skillnad på dem. Det man kan säga är att 3,5 GHz-bandet är det stora bandet för 5g globalt. Ericsson har i dag 70 live-nät globalt och majoriteten av dem ligger på 3,5 GHZ-bandet. Så det finns en fördel ur ett ekosystemperspektiv, då tänker jag terminaler och radioutrustning. Men båda banden är TDD (Time-division duplexen), säger Hannes Ekström, chef för 5g RAN på Ericsson.
Även när det gäller vilken utrustning som ska användas menar han att de är liknande och att Ericsson har bredden i produktportföljen.
– Det är samma typ av utrustning och en teknik som vi skalar med 5g är massiv MIMO. Båda banden lämpar sig väl för den tekniken och vi ser att det kommer att vara en komponent som ger stora vinster. Ur vårt perspektiv som leverantör i Sverige är vi väl förberedda och har en bred portfölj att offerera i båda banden.

När det kommer till utbyggnaden av 5g så har yttäckning kontra prestanda varit en diskussion. Sverige är förhållandevis stort och glesbefolkat, vilket är utmanande.
– Det finns olika sätt att bygga täckningen: Ska du bygga den enbart på 3,5 GHz – då krävs ett arbetsintesivt större utrullningsprojekt. Men vi har ju Spectrum Sharing och där ser vi operatörer som använder sig av detta för att bygga yttäckning. Visst, prestandan matchar inte 3,5 GHz-bandet. Men sen har vi Sydkorea där man har byggt 90 procents täckning på mindre än 18 månader och detta med 3,5 GHz-teknik. Det där är en avvägning hur snabbt man vill få ut 5g och till vilken insats. Men jag är övertygad att 3,5 GHz blir en viktig komponent och en konkurrensfördel på marknaden, säger Hannes Ekström.

”Benägen att hålla med operatörerna”

Men vad betyder den uppskjutna auktionen för utrullningen av 5g, de båda banden har beskrivits som nyckelfrekvenser för tekniken? Vissa analytiker hävdar att skadorna är små medan operatörerna menar tvärt om. Hannes Ekström, säger att här lutar han åt det senare.
– Jag är absolut benägen att hålla med operatörerna. Vi kan utveckla 5g i mer konventionella band som vi har använt för 4g. Där har vi utvecklat en teknik kallad Ericsson Spectrum Sharing och då delas bandet dynamiskt mellan 4- och 5g. Vi kan ta 800-bandet som auktionerades ut för 4g och med mjukvara uppgradera nätet så att det delas mellan de båda generationerna. Vi har i dag 16 kunder live med tekniken och det ger en bra och kostnadseffektiv täckning. Men ska du ha signifikant bättre prestanda på 5g än 4g – då är det här banden nyckeln, säger Hannes Ekström.

Och eftersom det är bättre prestanda som slutanvändarna är ute efter, och inte bara ha en 5g-symbol i skärmen, så kommer de drabbas negativt av att spektrumauktionen skjuts på framtiden.
– Vi ser gärna att PTS skyndar på den här processen kring auktionen. Det är synd för konsumenter, men har större implikationer. Med 5G bygger vi den mest kraftfulla kommunikationsplattformen någonsin. De som kommer in sent kommer att ha en strukturell nackdel över tid, säger han.
Med det menar Hannes att om man tittar historiskt så har de som varit tidiga på utvecklingståget kunnat dra stora fördelar av det.
– Så är det med det mesta inom den digitala världen. Det är en plattformsekonomi av global skala. Det är ingen slump att app-ekonomin är starkast i Kina och USA – som båda var tidiga på 4g. Jag ser en liknande utveckling för 5g där vi bygger en ny plattform med nya kapabiliteter. Där kommer samma resa att återupprepa sig, både när det gäller konsumenter och företag. Så jag ser det som en större fråga än att enbart titta på slutanvändaren.

Uppskjuten auktion påverkar negativt

För Ericsson som företag innebär beslutet att skjuta upp auktionen kanske inte så  mycket när det kommer till försäljning, men det är ändå ett beslut som påverkar negativt.
– Sverige utgör en mindre del av vår globala försäljning. Men vi har runt 8 500 utvecklingsingenjörer som utvecklar 5g här. I den utvecklingen har vi dialog med de svenska operatörerna och här testar vi tekniken lokalt. Det är många fördelar både för operatören och för oss som bolag att kunna ha teknikutveckling ute i fält.
– Utan spektrum kan inte operatörerna bygga i skala. Visst kan vi göra test med testfrekvenser, men de blir lokala och typiskt för dem är att det är väldigt lite last i näten. Därav blir lärdomarna som vi kan få ut inte lika relevanta. Vi utvecklar produkter för de mest krävande fallen globalt – då behöver vi en relevant testmiljö. För det ändamålet duger inte de här näten, säger Hannes Ekström.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.