Ericsson: ”Operatörerna nu relevanta på ett sätt de drömt om sedan 3g-tiden”

5g Ericsson släpper nu en ny Mobility Report. Vi har pratat med Patrik Cerwall om den globala 5g-utvecklingen,  hur operatörerna alltmer förvandlas till hubbar och om andra heta trender som påverkar den svenska telekombranschen.

Ericsson: ”Operatörerna nu relevanta på ett sätt de drömt om sedan 3g-tiden”

Nu är den 24e upplagan av Ericsson Mobility Report släppt med prognoser som sträcker sig från 2022 fram till 2028.  Patrik Cerwall är ansvarig för strategiska marknadsinsikter på Ericsson, och har arbetat med framställandet av rapporterna ända sedan 2011.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

 – Det som imponerar mest på mig just nu är nog tillväxttakten vi ser i Indien. 5g lanserades i oktober och sedan dess har det byggts ut i en rasande takt.

 I slutet av 2022 fanns det 10 miljoner 5g-abonnemang i Indien och Ericssons bedömning är att 57 procent av mobilabonnemangen i landet kommer vara med 5g 2028. Det gör Indien till världens snabbast växande 5g-region.

Ericssons prognoser pekar också mot att det i slutet av året globalt kommer att finnas 1,5 miljarder 5g-abonnemang. Det är en ökning med 500 miljoner jämfört med 2022.

 – Detta sker trots att vi ser att smartphone-köpen globalt minskar. Det är en väldigt intressant utveckling.

5g och nya sätt att ta betalt driver operatörernas tillväxt

 Trots det osäkra ekonomiska läget i världen klarar sig operatörerna relativt bra. Enligt rapporten har tjänsteintäkterna totalt vuxit med 7 procent de senaste 2 åren på de 20 största 5g-marknaderna.

 – Detta verkar inte vara inflationsdrivet. Operatörerna höjer inte priserna på kommunikation. Det är snarare 5g-utvecklingen och nya sätt att ta betalt som driver tillväxten.

 FWA blir allt mer populärt. Fler än 100 operatörer världen över har nu lanserat fixed wireless acess med 5g på sina respektive marknader.

 – Det växer överallt. Dessutom har FWA resulterat i att operatörerna gått från att ta betalt för volym i form av gigabyte, som man gjorde med 3g och 4g. Nu tar man betalt på samma sätt som man gör med bredband. Det är ett nog ett måste för att klara av konkurrensen.

 En annan trend rapporten pekar ut är att telekomoperatörerna mer och mer förvandlas till innehållsaggregatorer.

 – De blir till hubbar för att välja olika former av streamingtjänster. Min bedömning är att Telia kommit längst med det här i Sverige men samma trend syns över hela världen. Till det kommer du sedan kunna addera ytterligare tjänster som exempelvis gamingpass.

– Det gör att operatörerna nu blir relevanta på ett sätt som de har drömt om sedan 3g. Nu kommer äntligen den utvecklingen.

”Skulle kunna bli en dubblering av trafiken”

 Eftersom prognoserna sträcker sig över ett så långt tidspann finns det en del potentiella felkällor. Exempelvis skulle en stor ar- och vr-boom kunna innebära betydligt mer trafik i näten.

 – Det skulle kunna bli en dubblering av trafiken jämfört med vårt ursprungliga scenario. Det skulle förstås innebära att operatörerna behöver investera i fler basstationer och mer spektrum.  Men det dröjer nog några år innan ar och vr slår igenom på bred front.

 Som bekant har Europa halkat efter USA och Kina när det kommer till 5g-utbyggnad. I synnerhet när det kommer till midband, som erbjuder större kapacitet och högre hastigheter än de lägre frekvensbanden och täcker större ytor än de högre frekvensbanden.

 Populationstäckningen av 5g-midband ligger i Europa enligt rapporten på 15 procent. Att jämföra med 80 procent i Nordamerika eller 90 procent i Kina.

 – Det är framför allt spektrumet kring 3,5 GHz som behöver byggas ut och en snabbare övergång till 5g-standalone som behövs för att Europa ska komma ikapp.

– Samtidigt ska man komma ihåg att Europa och Sverige har haft ett väldigt bra 4g-nät. Det gör att det krävs mer för att du ska märka att du har 5g. Du behöver midband, stand alone och tjänsterna ovanpå där för att det verkligen ska bli en skillnad för konsumenterna, säger Patrik Cerwall.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.