Ericsson: så snabb är tillväxten för 5g

Mobilnät En miljard 5g-abonnemang – det förutspår Ericsson att vi uppnår globalt sett under 2022.

Ericsson: så snabb är tillväxten för 5g

I sin senaste Mobility Report berättar Ericsson att antalet 5g-abonnemang i världen kommer att passera en miljard under 2022. Fem år senare, i slutet av 2027, räknar man med att antalet 5g-abonnemang uppgår till 4,4 miljarder och att 60 procent av dataöverföringen i mobilnäten använder sig av 5g-teknik.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Nordamerika går i bräschen för 5g-tillväxten. År 2027 räknar Ericsson med att nio av tio mobilabonnemang har stöd för 5g. I Europa är motsvarande siffra 82 procent medan Indien ligger på efterkälken med 40 procent.

Snabbast växande mobiltekniken

Globalt sett räknar Ericsson med att hälften av alla mobilabonnemang har stöd för 5g i slutet av 2027. Det innebär att 5g är den snabbast växande teknikstandarden jämfört med samtliga tidigare generationer av mobilnäten.

Rapporten visar också att datatrafiken i mobilnätverken har fördubblats under de senaste två åren. Under 2022 kommer 20 procent av all dataöverföring i mobilnäten utgöras av trådlösa bredbandstjänster (fixed wireless access).

– Vår senaste Ericsson Mobility Report bekräftar att 5g är den snabbast växande generationen av mobilteknik någonsin, och Ericsson spelar en nyckelroll för att få det att hända. Vi arbetar varje dag med våra kunder och ekosystempartner runt om i världen för att säkerställa att fler miljoner människor, företag, industrier och samhällen drar nytta av fördelarna med 5g-anslutning så snart som möjligt, säger Fredrik Jejdling, nätverkschef på Ericsson.

Av rapporten framgår också att majoriteten av de uppkopplade prylar, IoT, som används i dag kommunicerar via 4g eller 5g. Tidigare var 2g/3g den dominerande teknikplattformen för IoT-utrustning.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.