Ericsson säljer sin försvarsverksamhet

Ericsson säljer sin försvarsverksamhet, Ericsson Microwave System AB, och sitt 40-procentiga innehav i Saab Ericsson Space till Saab. Köpesumman uppgår till 3,8 miljarder kronor kontant. Affären berör 1 250 anställda som kommer att övergå i den nya koncernen.

Affären beräknas vara slutförd i september 2006 och innebär att Ericsson lämnar försvarsindustrin och renodlar sin verksamhet. Det blir bara verksamheten för Säkerhet i samhället som blir kvar hos Ericsson.

Ericsson Microwave System är en ledande tillverkare av radar, ledningssystem och datalänkar för försvar och civil övervakning. Försvarsverksamheten inom Ericsson hade 2005 en omsättning på drygt två miljarder kronor och lönsamheten var god.

– Vi är mycket nöjda med överenskommelsen, eftersom den ger Ericsson Microwave System och dess medarbetare goda möjligheter till expansion genom Saabs starka marknadsnärvaro, säger Carl-Henric Svanberg. Dessutom kommer Ericsson Microwave Systems medarbetare att tillhöra ett företag med det här området som kärnverksamhet.

Ericsson och Saab kommer att utvärdera möjligheterna till framtida samarbete mellan bolagen inom området nationell säkerhet och trygghet för allmänheten.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.