Ericsson sätter fart på turbo-3g i Australien

Från och med i dag är opertören Telstras landsomfattande hsdpa-nät i Australien igång. Ericsson har levererat tekniken och redan i början på nästa år ska nätet vara upp i maxfarten 14,4 Mbits.

Telstra har investerat en miljard australienska dollar i sitt nät som blir det största 3g-nätet i världen. Next G, som nätet kallas, är upp till fem gånger snabbare än andra 3gsm-nät och erbjuder användaren nedladdningshastigheter mellan 550 kbits och 1,5 Mbits, i vissa fall till och med 3,6 Mbits. Redan tidigt nästa år ska farten öka rejält och komma upp till 14,4 Mbits. Enligt Ericssons vd Carl-Erik Svanberg är nätet designat på så sätt att den även klarar framtida utmaningar och i takt med en kontinuerlig utveckling av tekniken förväntar han sig hastigheter upp till 40 Mbits år 2009.

Next G har byggts på bara 10 månader och kan leverera tjänster till 98 procent av befolkningen på kontinenten, inklusive Thursday Island, South Port, Cape Byron och Broome. Nätet ersätter amerikansk cdma-teknik som man tidigare har använt. Senast 2008 ska det nätet vara nedlagt och hsdpa-nätet ska då ha lika stor eller större täckning än cdma-tekniken.

Fåtal mobiler

Telstras vd Sol Trujillo kommenterar att kunderna med hjälp av en så kallad ”My Place”-meny nu kan få tillgång till nio lättåtkomliga tjänster. Med bara ett klick får man tillgång till internet, 12 tv-kanaler via Foxtel, tv-program från BBC, Sensis söktjänster, musik, e-post, kartor och annat. Next G-kunder kan också installera ett turbo-kort i sina datorer som gör det möjligt att surfa trådlöst i Australien och 30 andra länder.

Telstra har samarbetet med flera mobiltillverkare för att tillhandahålla både mobiler och handdatorer för Next G. Inom 18 månader ska det finnas 30 olika produkter, men vid starten finns endast fyra hsdpa-mobiler som är klara att användas i nätet: Samsung A701 och A501, ZTE F850/51 och LGTU500.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.