Ericsson släpper mobil webbläsare för web-rtc

Webbstandarden web-rtc utlovar videosamtal direkt i webbläsaren utan plugins. Nu har Ericsson släppt en web-rtc-aktiverad webbläsare för surfplattor och mobiler.

Ericsson släpper mobil
webbläsare för web-rtc

Ericssons mobila webbläsare går under namnet Bowser och har tagits fram av företagets forskningsenhet baserat på den standard som utvecklas av organisationerna W3C och IETF.

– Vi ser web-rtc som en väldigt viktig del av framtida kommunikationslösningar i branschen och är glada att kunna erbjuda utvecklarna den första versionen av vår experimentella web-rtc aktiverade webbläsare, säger Kristofer Dovstam, chefsutvecklare på Ericssons forskningsenhet i ett uttalande.

Främst för utvecklare

Bowser kan hämtas hem fritt för Iphone, Ipad och androidbaserade enheter och riktar sig i första hand till utvecklare som vill utforska möjligheterna med röst och video i realtid på mobila plattformar.

Web-rtc ingår i html5-standarden och består av api:er för ljud och video som utvecklare kan anropa via javascript. Video kodas med h.264 och ljudet med g.711. I dagsläget följer Bowser inte helt den aktuella api-definitionen då den fortfarande är under utveckling. Ericsson hävdar dock att när Bowser släpps skarpt någon gång under nästa år ska den följa standarden fullt ut.

Mer om Bowser kan du läsa på Ericssons sajt, som du hittar på https://labs.ericsson.com/apps/bowser.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.