Ericsson storsatsar på IoT-plattform

M2M 5g och IoT knackar på dörren, och Ericsson ligger alltjämt i framkant av utvecklingen. Nu släpper man nya lösningar som är skräddarsydda för strömsnål och billig iot-teknik i mobilnätet.

Internet of things, m2m eller sakernas internet. Kärt barn har många namn. Men det är här på allvar nu och de närmaste åren förutspås miljarder nya enheter kopplas upp. Dett aställer givetvis hårdare krav på framtidens nätverk. Ericsson vill gärna vara en viktig spelare på den banan och lanserar nu ny lte- och gsm-teknik anpassad för IoT. Ericsson hoppas att tekniken ska bli en av grundpelarna i företagets 5g-plattform. Det är dock inte fokus på höga överföringshastigheter som gäller för IoT-anpassad teknik. Istället är det högsta prioritet på lågt pris, lång batteritid och bättre täckning.

En av de nya lösningarna kallas IoT Networks Software 16B, och har stöd för ett nytt sorts viloläge som Ericsson menar ska kunna ge IoT-enheter så mycket som tio års batteritid. Dessutom stöder den nya programvaran protokollet LTE Category 0 i halv duplex under FDD. Protokollet skär ner funktionaliteten till det minimum som en IoT-enhet enligt Ericsson behöver, och ska därmed kunna sänka priset på enheten med 60 procent jämfört med LTE Category 4. En annan nyhet i programvaran är att den stöder trafikprioritering mellan GSM-tjänster (liknande teknik finns redan för lte), en viktig funktion när belastningen på nätet blir hård. Till exempel kan medicintillämpningar då få förtur framför mätaravläsningar. Det ska också gå att tillfälligt helt koppla bort mindre viktiga IoT-enheter från nätet. Lösningarna kommer att demonstreras på CTIA Super Mobility 2015 i Las Vegas som pågår mellan den 9 och 11 september.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.