Ericsson-toppen: ”Läget ser väldigt ljust ut”

Branschen Telekom-året 2024 kommer bland annat att handla väldigt mycket för operatörerna om att få 5g att leda till nya intäktskällor. Det slår Nora Wahby på Ericsson fast i sin trendspaning.

Ericsson-toppen: ”Läget ser väldigt ljust ut”
Nora Wahby, Foto: Ericsson.

Sedan i september är Nora Wahby chef för kundenheten i Nord- och Centraleuropa för Ericsson. Därför var hon ett självklart namn att ha med i Telekom Idags serie där vi bett ett antal branschprofiler att summera 2023 och trendspana inför 2024.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Här är hennes spaningar:

Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?

– Det ser väldigt ljust ut tycker jag. Senast i september auktionerades fler frekvenser ut till operatörerna, och nu är alla högst aktiva i utbyggnaden av 5g, säger Nora Wahby och fortsätter:

– Vi har nu förutsättningarna på vår sida, från att Sverige under en tid legat efter i utrullningen. Det finns en enorm kraft och potential i 5g som kommer att driva industrins, näringslivets och samhällets utveckling och ge privatpersoner helt nya tjänster. 

 Vad var det viktigaste som hände i Telekom Sverige 2023?

– För Telekom-Sverige säger jag återigen spektrum-auktionen som avslutades. Det spektrum som nu finns tilldelat gör det möjligt för de kommersiella operatörerna att lansera högpresterande 5g standalone-nätverk, ett supersnabbt och flexibelt nät med en ultralåg fördröjning i dataöverföringen.

Under året lanserades också Ericsson och Telias gemensamma innovationsprogram Northstar. Tanken är att programmet ska stärka Sveriges internationella konkurrenskraft genom att ge industrier tillgång till 5g.

– Vi ser hur fler ansluter sig vilket är väldigt roligt och spännande. Det här är något som kommer vara ett nav i digitaliseringsmotorn både i Sverige och globalt. Senast anslöt sig Magna, en global ledare inom fordonsindustrin, för att på en testbana utanför Göteborg utveckla och testa förarassistanssystem i fordon med hjälp av 5g.

 Vilken utveckling får vi se under 2024?

– Jag förväntar mig att svenska mobiloperatörer kommer testa hur 5g kan leda till nya intäktskällor. För att sticka ut och konkurrera som mobiloperatör kommer det handla om vem som bäst lyckas dra nytta av 5g i sina erbjudanden, säger Nora Wahby.

Bland privatkonsumenter kommer det enligt Ericsson-chefen att handla om mer än stora datamängder per månad, höga hastigheter och geografisk tillgänglighet.

– Jag ser framför mig en liknande utveckling som den på flera håll ute i Europa, där mobiloperatörer lanserar tjänstepaket mot konsumenter med olika nivåer av funktioner och prestanda, säger Nora Wahby och fortsätter:

– Här ligger erbjudanden inom vr/ar, gaming och streaming väldigt nära tillhands. I våra undersökningar från förra året ser vi att dagens 5g-konsumenter i Sverige faktiskt är villiga att betala mer för nya typer av tjänster som baseras på 5g.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.