Ericsson vill ta kontrollen över Netwises applikationer

Ericsson nöjer sig inte med att ha Netwise som en nära partner, utan vill köpa bolaget för 300 miljoner kronor.
– Vi ser uppenbara möjligheter i att kombinera Netwises framstående ip-kompetens och applikationer för företagssektorn med vår globala marknadsnärvaro, säger Urban Gillström, vd för Ericsson Enterprise.
Nu hänger det på om Trio vill släppa sin ägarandel i Netwise.

Telekom idag har tidigare skrivit om Ericssons hemliga OEM-avtal med Netwise runt produkten Netswitch. Den ersätter den fasta företagsväxeln och gör det möjligt för mobiloperatörer att erbjuda telefonistfunktionalitet i mobiltelefonen samt ett hänvisningssystem. Det är den lösningen som ligger till grund för operatören Tres tjänst Tre Switch.

Men nu vill Ericsson gå ett steg längre i samarbetet.

– Det finns fördelar för bägge parter med att ta det här steget, säger Urban Gillström.

Ericsson kommer över viktig kompetens inom ip-teknik och applikationer, vilket är prioriterade områden för utvecklingsarbetet hos Ericsson Enterprise. Netwise, som ska bli en egen resultatenhet inom Ericsson, får starkare försäljningsmuskler.

Hänger på Trio

Ericsson bjuder 60 kronor per aktie, vilket innebär en total prislapp på 300 miljoner kronor. De största ägarna i Netwise, som har 70 procent av aktierna och 76 procent av rösterna, har redan sagt ja till budet.

Konkurrenten Trio, som håller på att gå samman med Teligent, kontrollerar resten av aktierna. Så frågan är nu hur de ställer sig? Anmälningsperioden löper fram till den 2 augusti. Netwise och Trio har i flera omgångar försökt att köpa upp varandra.

Netwises vd Annikki Schaeferdiek intervjuas i den tryckta versionen av Telekom idag i det nummer som når prenumeranterna vecka 23. Där beskriver hon det stora teknik- och produktskifte som Netwise står i. Basen i hänvisningssystem till företagsväxlar breddas med den mobila företagsväxeln och ip- och ims-baserade system. Nu sätts fokus mer på småföretagen.

Annikki Schaeferdiek ska fortsätta att ansvara för Netwise-verksamheten även efter att den flyttar in hos Ericsson. Hon blev vd för Netwise tidigare i vår, efter att ha varit Sverige-chef under två år.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.