Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Ericssonchefen om rivalen: Rimligt att de överklagar

5g I slutet av oktober stod det klart: kinesiska Huawei var inte välkommet i det svenska 5g-nätet. Men PTS beslut har överklagats av företaget och det är något som konkurrenten Ericsson ser som sunt.

Ericssonchefen om rivalen: Rimligt att de överklagar

När PTS meddelade vilka aktörer som får delta i auktionen av frekvensspektrumen i 3,5- och 2,3 GHz-banden var det ingen högoddsare att restriktioner för att värna rikets säkerhet höll vissa utanför.
Men något som var ovanligt var hur riktat beslutet var. Huawei och ZTE portades helt – och operatörer som tänkt använda sig av dessa leverantörer var tvungna att tänka om.

Beslutetledde till att den kinesiska ambassadören i Sverige sa att det ”otvivelaktigt kommer att påverka Ericssons aktiviteter i Kina negativt”, samt att Huawei överklagade beslutet och fick igenom inhibering hos förvaltningsrätten.
– Vi, liksom resten av telekomindustrin, blev vilseledda att tro att beslutet skulle grunda sig i fakta och tekniska standarder. Istället vilar beslutet på felaktiga antaganden och trots att vi är en direkt påverkad aktör blev vi inte tillfrågade, granskade eller fick chansen att adressera några ”säkerhetsfrågor” innan PTS tog sitt beslut, vilket är i strid med både EU-rätten och svensk rätt, sade Kenneth Fredriksen, nordisk chef för Huawei i ett uttalande.

”Viktigt med konkurrens”

Huaweis överklagan har dock PTS ställt sig kallsinning till och menar att företaget inte ens kan överklaga beslutet – eftersom de inte är involverade i auktionen. Men en som ställer sig på det kinesiska företagets sida är störste konkurrenten – Ericsson. Till TT säger företagets chef, Börje Ekholm att han ser det som fullt naturligt samt viktigt att överklagan tas på allvar.
– Vi tycker det är viktigt med konkurrens på lika villkor. På lång sikt tjänar vi på det, det driver vår produktutveckling och företag framåt, säger han.

I sakfrågan huruvida det kinesiska företaget kan utgöra en risk för svensk säkerhet, säger sig dock Ekholm inte ha en åsikt. Men han tycker det är rimligt att Huawei testar om PTS beslut tagits i linje med frihandelsregler.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter