Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Ericssons ai-teknik ska göra it-underhåll enklare

Nätverk Från reaktiv till proaktiv. Ericssons nya ai-baserade teknik ska göra livet enklare för nätägare och tjänsteleverantörer.
– Det här ändrar vårt sätt att sköta nätverk fundamentalt, säger Petar Laurin på företaget.

Ericssons ai-teknik ska göra it-underhåll enklare

Övergången till 5g och sakernas internet handlar inte bara introduktion av ny teknik. Det är ett paradigmskifte inom telekombranschen

Nätverken blir mer komplexa och antalet uppkopplade enheter växer explosionsartat. Lägg till att näten ska hantera multipla tekniker samt att kraven mellan olika tjänster har stor spännvidd. Allt det här ställer höga krav tjänsteleverantörer och nätägare.

– Nätverk håller snabbt på att bli mycket mer komplexa att sköta när vi introducerar IoT och 5g i större skala. Detta samtidigt som vi siktar på att höja användarupplevelsen samtidigt. Ericsson Operations Engine låter oss skapa hållbar differentiering för våra administratörskunder i deras utveckling från att vara ”nätverksdrivna” till att vara fokuserade på användarupplevelse. Det här ändrar vårt sätt att sköta nätverk fundamentalt. Från att vara reaktiv till att vara proaktiv genom att använda data, automation och ai, säger Peter Laurin, chef för Managed Services på Ericsson.

Operations Enginet använder sig av ai och automation för att optimera underhåll och it-drift och det hela består av tre delar:

Den första är en servicecentrerad affärsmodell baserat på resultat. Med detta menar Ericsson att systemet fokuserar på affärsresultat för tjänsteleverantörer såsom förbättrad användarupplevelse, effektivitet och intäktsökning.

Nästa del handlar om att planering och optimering där ai:n ska kunna förbättra resultatet genom att gå igenom data.

Sista delen beskriver Ericsson som ”komponenter” där de menar att deras system har de bästa verktygen och processerna för att kunna nyttja data, ai och automation.

Ericsson kommer att förevisa sitt nya system på Mobile World Congress i Barcelona i slutet av februari.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter