Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Ericssons gör upp i USA – får betala miljardböter

Branschen Ett avslutat kapitel, med en rejäl prislapp. Nu meddelar Ericsson att de gjort upp med amerikanska justitiedepartementet samt Securities and Exchange Commission.

Ericssons gör upp i USA – får betala miljardböter

Det är i ett pressmeddelande som Ericsson avslöjar att de ingått vad som kallas för ett ”Deferred Prosecution Agreement” i USA. Det innebär att en rad korruptionspunkter, däribland mutor i fem länder, lågs ner. Detta mot att telekombolaget betalar rejäla böter samt tillåter sig övervakas under tre år.

Uppgörelsen kommer som slutklämmen på de ”överträdelser” som uppdagades i början av 2017. Helt enkelt att Ericsson på flera marknader mutade till sig affärer och sedan försökte soppa igen spåren. Sedan dess har det pågått två separata utredningar mot bolaget där den som amerikanska justitiedepartementet lett nu mynnat ut i en bot om 520 650 432 dollar och den som Securities and Exchange Commission genomfört fick slutnotan på 458 380 000 dollar samt en ränta på 81 540 000 dollar.
Totalt rör det sig alltså om över en miljard dollar, eller 11,5 miljarder kronor. Dessa pengar har redan öronmärkts i budgeten.
– Jag är upprörd över våra tidigare tillkortakommande. Att nå en uppgörelse med amerikanska myndigheter tillåter oss att stänga det här kapitlet. Nu kan vi fortsätta framåt och bygga ett starkare företag, säger vd:n Börje Ekholm

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter