Ericssons vinst pressad av Marconi

Trots en vinst före skatt på 6,7 miljarder under årets första kvartal är Ericssons rapport en besvikelse. Analytikerna hade räknat med mer, men köpet av Marconi har pressat marginalerna.

Telekomjätten Ericssons vinst för första kvartalet i år blev en besvikelse. Vinsten före skatt blev 6,7 miljarder kronor, vilket är i nivå med första kvartalet 2005. Enligt uppgifter från SME Direkt via Dagens Industri låg marknadsförväntningarna på en vinst före skatt på 7,5 miljarder kronor.

Köpet av Marconi har kostat mer än förväntat. Marconi gjorde en rörelseförlust på 600 miljoner kronor och integrationen drar ut på tiden. Enligt vd Carl-Henric Svanberg gör det att målsättningen när det gäller besparingar kommer att realiseras något senare än vad som ursprungligen planerats.

I övrig talar som vanligt gärna Carl-Henric Svanberg om utvecklingen på 3g-området och att mobilt bredband sprids över världen med tekniken hsdpa. Ericssons försäljning under kvartalet steg med hela 24 procent till 39,2 miljarder kronor, varav Marconi bidrog med 2,9 miljarder kronor. Största tillväxten sker på tjänsteområdet, men jämfört med sista kvartalet 2005 har försäljningen minskat med 14 procent.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.