Esam-samarbetet går vidare. Under ett år kommer samverkansprojektets 36 medlemsorganisationer att testa Tietoevrys tjänst Compliant Collaboration. Den levereras som en privat molntjänst och omfattar funktioner för videomöten, chatt och digitalt whiteboard.
– Vi har haft en marknad som inte riktigt vetat hur de ska ställning. För oss och marknaden ser vi det som ett startskott. Jag är övertygad om att efterfrågan på den här typen av tjänster kommer att explodera framåt med tanke på de dialogerna vi har just nu, säger Michael Lovelius, sälj- och leveransansvarig för publik sektor på Tietoevry Tech Services.
Just nu handlar avtalet om ett trettiotal licenser under ett års tid.
– Men vi sätter inga begräsningar, det är upp till kunden. Det går att tidigarelägga en uppskalning av produktionen.
Redan nu, bara några dagar efter att avtalet med Esam annonserades märker Tietoevry ett ökat intresse för tjänsten.
– Det har blivit en kö vilket förstås är kul. Det är framför allt offentliga organisationer, men även en del privata företag som har hört av sig och visat intresse.
Vad är styrkan i er tjänst?
– Den upplevs som sömlös och innehåller rätt funktionalitet, samtidigt som datan genom vår privat-cloud-tjänst lagras på våra datacenter i Sverige och hanteras av EU-personal. Styrkan ligger i kombinationen av enkelhet, användarvänlighet, säkerhet och att den uppfyller de lagkrav på digital suveränitet som finns på området.
”Kommer ge ringar på vattnet”
Kommuner och organisationer runt om i Sverige har valt att hantera frågor kring tjänster för collaboration på olika sätt. Lovelius tror att avtalet mellan Esam och Tietoevry kommer att kunna vägleda kunderna.
– Det här kommer att ge ringar på vattnet. En trend som vi exempelvis ser på kommunsidan är att mindre kommuner utan stora it-avdelningar går ihop och samarbetar i kluster om de här frågorna. Jag är säker på att de flesta kommer uppleva att vår tjänst som enkel, användarvänlig och säker.
Esam-projektet har verkligen fått igång en debatt i det offentliga Sverige. Michael Lovelius tror att även intresset från den privata sidan kommer att växa – inte minst när ny lagstiftning från EU kommer på plats.
– I och med Nis2 kommer betydligt fler företag och organisationer att ses som samhällskritiska. Det kommer innebära att delar av marknaden tittar på alternativ till att lägga kritisk data i händerna på internationella molnjättar.