Esim i nya Ipad Pro

Mobilt Innanför skalet på lte-versionen av nya Ipad Pro sitter ett så kallat esim som på sikt gör att du slipper pilla i ett vanligt sim-kort från din operatör.

Esim i nya Ipad Pro

För svenska kunder har esim-kortet, vilket inte är ett kort utan ett chip som sitter fastlött inne i Ipad Pro, ännu ingen praktisk funktion. Ingen av de svenska operatörerna har ännu stöd för esim även om det är sannolikt att vi får se en eller flera av dem att hoppa på tåget innan året är slut. Som tur är finns också en helt vanlig sim-kortsplats i Apples surfplatta och inte ens på den amerikanska hemmamarknaden har Apple ännu fått alla de stora operatörerna att acceptera esim. Det trots att Apple där i flera år skickat med ett eget sim-kort som fungerat hos all operatörer.

I Sverige är det troligen Telia som kommer att hinna först ut med stöd för esim, sannolikt redan i år. De varit en av de officiella testpartners som Samsung haft för sin smartklocka Gear S2 Classic 3g, den första produkt med esim som följer branschorganisationen GSMA:s specifikationer. Om det också innebär att deras lösning i så fall kommer att fungera med Apples esim är mer oklart.

Även hos de övriga operatörerna pågår arbete för att kunna hantera esim.

– Vi på Tele2 jobbar aktivt med utveckling av esims-teknik eftersom vi ser att det förenklar för våra kunder. Samtidigt anser vi att det är viktigt att det främjar valmöjligheten för konsumenterna och att det inte begränsar konkurrensen inom mobil uppkoppling. Tele2 har redan implementerat remote subscriber management för m2m-lösningar och testar för närvarande e-sim-teknik även för konsumentprodukter, säger Tele2:s presschef Malin Selander.

Esim för maskin till maskinkommunikation är ingen nyhet heller hos Telenor vars dotterbolag Telenor Connexion använt inbyggda sim-kort under ett flertal år.

Också hos Tre räknar man med att införa esim på sikt men hållningen är lite mer avvaktande.

– Vi kommer att vara redo då standarden med esim till mobilen lanseras brett. Eftersom vi inte säljer sekundära produkter med esim idag avvaktar vi för tillfället, men vi följer även den utvecklingen med stort intresse, säger Kamran Alemdar, presschef hos operatören.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.