Ethernet i Ericssons nya vdsl2-lösning

Ericsson lanserar en helt ny generation dsl-utrustning, som bygger på den nya standarden vdsl2. Tekniken kan användas för att leverera 100 Mbit/s symmetrisk anslutning över vanliga koppartrådar.
Lika viktigt är att ethernet används som kommunikationsprotokoll hela vägen.

Ericssons nya vdsl2-utrustning har testats i fält sedan 2005. Nu är det dags för en kommersiell lansering. Ericsson pekar då på möjligheten att leverera multipla strömmar av hdtv över ett vanligt kopparpar.

Vdsl2-konceptet bygger på Ericssons EDA-lösning för adsl2+, men skiljer sig åt på några avgörande punkter. För det första är vdsl2-utrustningen tänkt att placeras närmare kunderna, i små kabinett i gathörnen. Det är alltså inte vanliga dslam:ar för telestationerna.

För det andra har man gjort sig av med atm som kommunikationsprotokoll och använder ethernet hela vägen fram till kunderna. Hela arktitekturen blir därmed enklare och man kan använda så kallade vlan för att separera olika tjänster i accessnätet.

Fakta

Vdsl2 ger 100 Mbit/s

Vdsl2 är en ny standard som har definierats av ITU-T och kombinerar vdsl1 och adsl2+. Standarden är bakåtkompatibel med tidigare adsl-generationer och utlovar 100 Mbit/s i båda riktningarna.

DSL Forum har nyligen publicerat en teknisk rapport om hur ethernet kan användas i aggregeringsdelen av bredbandsnät. Ericsson har varit med och tagit fram de specifikationerna.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.