Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Ett ruskigt snabbt kraftpaket

Mobilt Vi fick ingen Huawei Mate 9 i Sverige. Hit når istället Mate 9 Pro, ett syskon som är mindre till storleken men visar sig vara på många sätt.

Ett ruskigt snabbt kraftpaket

Precis några dagar innan jul får vi se Huaweis nya flaggskepp i Sverige. Det blir inte Mate 9, istället får vi se ett syskon i form av Mate 9 Pro. En mindre och bättre skärm på fem tum, bättre minne och en lite mer avskalad design hör till de mer markanta skillnaderna. Till det yttre känns det verkligen att vi har att göra med telefon i premiumsegmentet. Materialen, glas och aluminium, borgar för en skön känsla i handen.

Till skillnad från Iphone 7 glider den inte ur handen så lätt heller. Den välvda skärmen gör också att Mate 9 Pro har ett ganska slagkraftigt intryck när man ser den för första gången. Skärmen är också en verklig styrka med en pixeltäthet på 534. Men det går inte heller riktigt att släppa tanken på att Huawei lånat en del designelement från såväl Apple som Samsungs Edgemodeller.

Snabbaste Androiden

Kameran är riktigt vass. Det märks att Huawei lagt mycket krut på det här området, med dubbla Leicalinser. Bilderna blir imponerande skarpa också när vi zoomar in och fotar långt, långt i fjärran. Där får vi extra hjälp av den mjukvara som Huawei stoppat in i telefonen, med bland annat en effektiv bildstabilisering. Roligt att ta bilder alltså, men tyvärr blir det som på de flesta toppmodeller numer att kameran sticker ut på ett lite otrevligt sätt. Ett medföljande skal löser dock den biten. file-4

Även den övriga hårdvaran håller en väldigt hög nivå. När vi gör ett Geekbenchtest visar betyget att vi prestandamässigt har att göra med den bästa Androidtelefonen på marknaden. Huawei lyckas med andra ord kräma ur det mesta ur Kirin 960, processorn som tickar där inne. Den är tillverkad av Huaweiägda Hisilicon och det är första gången den sätts på prov. Med gott resultat, alltså. Batterikapaciteten ligger där den bör, men sticker inte ut på något sätt.

Biffig adapter

Det är däremot snabbladdningen, där vi går från uttömt till 50 procent på ungefär en halvtimme. Från 0 till 20 procent går man på ungefär 20 minuter. Imponerande. En stor del i det kan tillskrivas en riktigt bitig 22,5 volts-laddare och usb c-anslutning. Användbart i ett krisläge, men det stora problemet för användaren lär bli att hitta någon med en laddare om du inte har en egen…

Huawei har visserligen det goda sinnelaget att skicka med en liten skarv som gör att också ”vanliga” micro-usb-anslutningar går att använda, men elkraft försvinner och dessutom lär skarven mer än en gång bli borttappad.

Billigare än Iphone 7

Huwei vill slå sig in på den svenska marknaden, och i konsumentleden kan man säkert ha en god chans. Det är en bra telefon till ett överkomligt pris jämfört med andra flaggskepp, cirka tusenlappen billigare än Iphone 7 och snäppet dyrare än Galaxy S7. Den passar också den som vill ha en lite större telefon med bra skärm, utan att tvingas stoppa ner en phablet i jackfickan.

På företagsmarknaden är det en annan femma. Samsung och Iphone dominerar starkt. De som gått på Ios-spåret kommer med stor sannolikhet fortsätta den inslagna vägen. När det gäller Samsung kommer det om bara någon månad en ny version av flaggskeppsserien Galaxy, vilket säkert gör att S7 går ner ytterligare i pris och då blir inte prislappen en lika tungt vägande faktor för Huawei längre. Men, det är en väldigt bra telefon. Se bara till så att du inte tappar den i snön, för vattentålig är den inte.

Fakta

Huawei Mate 9 Pro

Operativsystem: Android 7,0

Skärm: 5,5 tum Amoled, 1440 x 2560 (534 ppi)

Processor: Hisilicon Kirin 960, 4x 2,4 GHz + 4x 1,8 GHz.

Minne: 6 GB

Lagring: 128 GB + minneskortsplats, micro sd max 256 GB.

Kamera: 20 MP +12 MP, f2.2, ledblixt (dual) + 8 MP front

Data: gsm/edge, hspa, hdspa, lte, wifi  802.11 a/b/g/n/ac

Anslutningar: Usb c, bluetooth 4,2, nfc, a-gps, 3,5 mm ljud

Batteri: 4 000 mAh

Mått: 152 x 75 x 7.5 mm

Vikt: 169 g

Kamera: 20 MP +12 MP, f/2.2, OIS, 2x zoom, Leica optics, phase detection & laser autofocus, dual-LED (dual tone) flash

Pris: Från cirka 6 500 exkl. moms

Övrigt: Dubbla sim-kort, gyrometer, 3d biometrics, barometer, accelerometer, ljussensor

BETYG: 9 av 10.


Fakta

Plus & Minus

+ Hörlurar och skal följer med

+ Snygg!

 

– Inte vattentät

– Udda laddare

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter