EU öppnar för 5g-användning på flygplan

5g Snart blir det möjligt att koppla upp sig via 5g ombord på flygplan. Ett EU-beslut ska säkerställa att frekvensband avsätts för detta.

EU öppnar för 5g-användning på flygplan

Ett EU-beslut banar väg för användning av 5g-utrustning ombord på flygplan, vilket Bloomberg rapporterar om. Om planerna sätts i verket kommer vi att kunna ringa mobilsamtal samt skicka sms och överföra data på samma sätt som om vi befann oss på marken.

Tekniken byggger på att en så kallad pico-cell ombord på flygplanet kommunicerar via satellituppkoppling för anslutning till enheter i det markbaserade mobilnätet. Enligt EU-beslutet kommer särskilda frekvensband avsättas för användning ombord på flygplan.

– 5g kommer att möjliggöra innovativa tjänster för människor och tillväxtmöjligheter för europeiska företag, säger Thierry Breton, EU-kommissionär för den inre marknaden i ett uttalande.

EU-kommissionen avsatte redan 2008 frekvensområden för användning med mobilutrustning ombord på flygplan som färdades inom EU:s gränser. Men nu kommer alltså frekvensband för 5g-tekniken också att omfattas av bestämmelserna.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.