EU bygger satellitbaserat kommunikationsnätverk

nätverk Vill skapa konkurrent till Spacex nätverk av satelliter för sex miljarder euro.

EU bygger satellitbaserat kommunikationsnätverk

EU har högtflygande planer på att bygga ett rymdbaserat och säkert kommunikationssystem som kan konkurrera med bland annat Starlink från Spacex. Nätverket väntas kosta omkring sex miljarder euro och ska färdigställas under 2027, men redan under 2024 kommer vissa delar av nätverket kunna tas i drift.

Stor vikt läggs vid säkerhet och nätverket är tänkt att användas av såväl europeiska regeringar som företag och konsumenter. Enligt EU-kommissionen är ett rymdbaserat nätverk en strategisk tillgång som säkerställer ekonomisk kraft och digitalt ledarskap samt stärker konkurrenskraften.

Inte beroende av andra länders teknik

Säkerhetspolitik är tveklöst en av drivkrafterna bakom EU:s planer på att bygga ett eget satellitnätverk. Med egen infrastruktur är man inte beroende av tekniklösningar som utvecklats av länder som står utanför EU:s jurisdiktion.

Av de sex miljarder euro som nätverket väntas kosta kommer EU att skjuta till 2,4 miljarder fram till 2027. Resten av kapitalet ska komma från medlemsländer, det europeiska rymdorganet ESA och privatägda företag.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.